Přeskočit na hlavní obsah

Kokosová panna cotta s jahodami



Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala.
Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem celé město, několik křižovatek, dva kruhové objezdy a až po přibližně třech kilometrech jízdy jsem zastavila, abych pustila paní na přechodu. Na jahody jsem si samozřejmě ani nevzpomněla. Až do chvíle, co se ta paní uprostřed přechodu zastavila a začala ukazovat na moje auto. Upřímně jsem vůbec nechápala, co po mně chce, a tak jsem se koukala všude kolem, jestli se náhodou něco neděje. Ale nic jsem nezpozorovala a paní už vypadala docela zoufale. Asi ji došlo, že opravdu nemám tušení, co mi chce sdělit. A tak šla k autu a já stáhla okénko. Sáhla na střechu a podala mi krabičku s jahodami. Já jsem v tu chvíli samozřejmě vyjekla: "ježiišmarjáá jahody" a paní se jen zasmála a raději šla (no, nedivím se jí :D). Každopádně hned vzápětí jsem se začala smát tak, až jsem musela zastavit. Doteď prostě nechápu, jak tam mohly vydržet. Já, která tak řeže zatáčky...prostě fakt nevím, každopádně právě díky těmto příhodám se můj blog jmenuje Food is my life story, protože díky jídlu zažívám opravdu nevšední zážitky.

Na cca 5 porcí:

400 ml kokosového mléka z plechovky
100 ml rostlinného mléka
2 lžičky agaru
4-5 lžiček kokosového cukru
1 lžička vanilkového aroma (kvalitního)/ vanilkový lusk

300 g jahod
1,5 lžičky agaru
citronová šťáva
1 lžička kokosového cukru

Postup:

Kokosové a rostlinné mléko smíchejte, přidejte agar, vanilkovou esenci a cukr. Toho dejte podle vaši chuti. Vše prošlehejte a pomalu začněte zahřívat na mírném plameni. Po přibližně pěti minutách začne směs vařit a v tu chvíli jej odstavte z plotny. Nechte ji chvíli vychladnout a poté nalijte do skleniček. Panna cotty dejte do lednice. Po hodině už by měly být krásně tuhé.
Jahody rozmačkejte vidličkou. Já jsem je ještě dochutila trochou citronové šťávy a cukru. Jahody dejte do kastrůlku, přidejte agar a promíchejte. Přiveďte je k varu a poté stáhněte z plotny. Zchladlou směs nalijte na kokosový základ. Takto připravené panna cotty dejte ztuhnout do lednice. Já jsem je poté ještě dozdobila kokosem a nakrájenými jahodami.

Dobrou chuť!











Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...