Přeskočit na hlavní obsah

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky




Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně.

Budete potřebovat:

Na těsto:

250 g hladké špaldové mouky
Špetka soli
2 lžíce oleje
1 vejce
1 lžíce octa
100 ml vlažné vody

Náplň:

4 středně velká jablka
1/2 sáčku vanilkového pudinku (používám bezlepkový od Amylonu)
250 ml vody
2-3 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
Hrst nasekaných ořechů (použila jsem směs mandlí, lískových a vlašských ořechů)
Citronová šťáva na dochucení

Postup:

Mouku přes síto prosejte do mísy, ve které budete těsto připravovat. Přidejte vejce, sůl, olej a ocet. Postupně přilévejte vlažnou vodu. Já jsem tentokrát ani 100 ml nepoužila, záleží na velikosti vajíčka. Těsto pořádně propracujte dokud nebudete s konzistencí spokojeni. S těstem se musí dobře pracovat. Pokud se vám zdá příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pokud je naopak moc sypké, zkuste přidávat po troškách vlažnou vodu, dokud nevznikne požadovaná konzistence. Hotové těsto nechte odpočinout přibližně hodinu v teple. 
Mezitím si nakrájejte na malé kostičky jablka. Odměřte si 250 ml vody, polovinu vlijte do hrnce a ve zbytku rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Když voda začne vařit přilijte část s pudinkem a nakrájená jablka. Za stálého míchání přidejte také lžičku skořice a podle kyselosti jablek můžete dochutit citronovou šťávou. Až bude směs dostatečně hustá, vypněte plyn a nechte ji vychladnout.
Odležené těsto vyválejte na tenký plát o průměru tak 1 cm. Důležité je si vyvalené těsto přendat na plech vyložený pečicím papírem. Vzhledem k tomu, že je těsto velmi tenké, při přenosu na plech by se vám štrúdl mohl roztrhnout.  Doprostřed těsta nalijte jablkovou směs a štrúdl můžete zavinout nebo přeložit. Já ho překládám, protože nemám ráda tlustou vrstvu těsta. Štrúdl pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 40 minut.












Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem

Bezlepkové zázvorky

Konečně mám zase trochu času! Poslední týdny byly opravdu nabité, a tak jsem blog a celkově vaření docela zanedbávala. Dělala jsem totiž autoškolu, do toho jsme měli spoustu věcí ve škole a navíc je období Vánoc, takže spoustu vánočních koncertů. Teď už jsem na tom o něco lépe. Tyhle zázvorky jsem sice pekla už o víkendu a recept přidávám až teď. Každopádně ale ještě pár dní (přesněji 11) do Vánoc zbývá, a tak máte ještě malinko času je vyzkoušet. A kdyby ne, tak není nikde dáno, že cukroví se smí jíst jen o Vánocích. :D Budeme potřebovat: 150 g pohankové mouky 50 g čirokové mouky 60 g kokosové ramy 3-4 lžíce medu (část můžete nahradit javorovým sirupem) 5 cm zázvoru 2 lžičky prášku do pečiva citronová kůra špetka skořice špetka kurkumy Postup: Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Poté přidáme ztuhlou ramu, med a nastrouhaný zázvor. Přidáme také koření (kurkumu a skořici) a nezapomeneme ani na nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v těsto. Pokud by se

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje