Budete potřebovat:
Na těsto:
250 g hladké špaldové mouky
Špetka soli
2 lžíce oleje
1 vejce
1 lžíce octa
100 ml vlažné vody
Náplň:
4 středně velká jablka
1/2 sáčku vanilkového pudinku (používám bezlepkový od Amylonu)
250 ml vody
2-3 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
Hrst nasekaných ořechů (použila jsem směs mandlí, lískových a vlašských ořechů)
Citronová šťáva na dochucení
Postup:
Mouku přes síto prosejte do mísy, ve které budete těsto připravovat. Přidejte vejce, sůl, olej a ocet. Postupně přilévejte vlažnou vodu. Já jsem tentokrát ani 100 ml nepoužila, záleží na velikosti vajíčka. Těsto pořádně propracujte dokud nebudete s konzistencí spokojeni. S těstem se musí dobře pracovat. Pokud se vám zdá příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pokud je naopak moc sypké, zkuste přidávat po troškách vlažnou vodu, dokud nevznikne požadovaná konzistence. Hotové těsto nechte odpočinout přibližně hodinu v teple.
Mezitím si nakrájejte na malé kostičky jablka. Odměřte si 250 ml vody, polovinu vlijte do hrnce a ve zbytku rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Když voda začne vařit přilijte část s pudinkem a nakrájená jablka. Za stálého míchání přidejte také lžičku skořice a podle kyselosti jablek můžete dochutit citronovou šťávou. Až bude směs dostatečně hustá, vypněte plyn a nechte ji vychladnout.
Odležené těsto vyválejte na tenký plát o průměru tak 1 cm. Důležité je si vyvalené těsto přendat na plech vyložený pečicím papírem. Vzhledem k tomu, že je těsto velmi tenké, při přenosu na plech by se vám štrúdl mohl roztrhnout. Doprostřed těsta nalijte jablkovou směs a štrúdl můžete zavinout nebo přeložit. Já ho překládám, protože nemám ráda tlustou vrstvu těsta. Štrúdl pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 40 minut.
Komentáře
Okomentovat