Tuto polévku jsem poprvé uvařila asi někdy před rokem a stala se mou oblíbenou. Chuť je velmi příjemná a polévka hezky zahřeje v zimních dnech. V posledních dnech mi nebylo úplně nejlíp a tahle polévka mi dodala alespoň trochu energie. Navíc je její příprava velmi rychlá a jednoduchá. Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mně.
Na přibližně 3 porce budete potřebovat:
4 mrkve
1 menší brambora
1 menší cibule
zeleninový vývar (cca 300 - 400 ml)
cca 3 lžíce pomerančové šťávy
špetka sušeného česneku
špetka kurkumy
trochu mletého chilli
4-5 cm strouhaného zázvoru
řepkový olej
kokosové mléko/ rostlinná smetana
pepř a sůl na dochucení
Postup:
Nejprve oloupejte a poté nastrouhejte mrkev a bramboru. Cibulku nakrájejte na jemno a osmažte na rozpáleném oleji. Po chvilce přidejte také nastrouhanou mrkev s bramborou. Zeleninu orestujte dozlatova a zalijte vývarem, tak aby byla všechna ponořená. Lepší je samozřejmě přilít trochu méně, zředit se dá polévka vždycky. Nechte vařit přibližně 15 minut, dokud nebude zelenina měkká. Poté přidejte nastrouhaný zázvor a rozmixujte. Já mám ráda, když je polévka opravdu jemná, takže ji ještě propasíruji přes síto. Teď už stačí jen polévku dochutit kurkumou, sušeným česnekem, chilli, solí a pepřem a zakápnout pomerančovou šťávou. Nakonec polévku můžete zjemnit trochou kokosového mléka. Pokud nemáte, můžete použít i smetanu. Polévku vždy dozdobím čerstvě namletým chilli a pomerančovou kůrou, která polévce dodá nádhernou vůni i chuť. Úplně nejlepší je ale nechat kůru v polévce rozležet přes noc.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat