Přeskočit na hlavní obsah

Špaldové palačinky


Recept na tyhle palačinky vznikl úplnou náhodou. Taky se vám občas stává, že se ráno probudíte a dali byste si královskou snídani, ale vaše lenost je silnější a místo toho se sotva vyplazíte z postele a sáhnete po nejbližším jídle? Tak přesně tenhle den jsem měla, než vznikly tyhle palačinky.
Vážně se mi nechtělo nic vařit, ale moje chutě byly "bohužel" mocnější, a tak jsem se rozhodla, že si tedy udělám lívance. Měla jsem větší chuť na palačinky, jenže s těmi u mě člověk nikdy neví, dvakrát se povedou a potřetí ne. A to jsem vážně nechtěla riskovat, že ztratím půl hodiny svého drahocenného času s něčím, co pak skončí v koši. Lívance jsou zkrátka taková větší jistota, teda byly. Ani nevím, jak přesně se to stalo, ale první lívanec se mi nějak nezdál, ne že by se nedal jíst, ale něco na něm prostě bylo špatně. A pak mi to došlo! Vždyť z takového těsta budou ty nejlepší palačinky! A taky byly. Takže moje lenivé ráno najednou dostalo úplně jiný rozměr.
Závěrem bych chtěla říci, že pokud se vám palačinky taky ne vždycky podaří, zkuste tenhle recept. Mně se osvědčil a od té doby už jiné nedělám.

Na 1-2 porce:

70 g hladké špaldové mouky
2 (šťastná) vajíčka
1 lžička třtinového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva (používám od Alnatury, normálního můžete dát o trochu méně)
Špetka soli
1/3 lžičky skořice
100 ml rostlinného mléka

Postup:

Mouku téměř vždy prosívám přes síto. Těsto je pak vždy kypřejší. Přesila jsem ji tedy do mísy, přidala jsem prášek do pečiva, skořici, cukr a špetku soli a všechny tyto sypké ingredience jsem promíchala. Poté jsem přidala vajíčka a přilila mléko. Těsto jsem pořádně prošlehala metličkou. Palačinky jsem opékala na pánvi, kterou jsem pomocí kuchyňské utěrky vymazala řepkovým olejem. Palačinky potom nejsou mastné, ale zároveň se nepřichytí.
Servírovala jsem je se sojovým jogurtem, fíkovo-pomerančovou marmeládou, javorovým sirupem a čerstvým pomerančem.
A takový malý tip na závěr. Jednou jsme doma neměli mátu ani meduňku. Jenže bez zeleného lístečku to pro mě prostě není foodstyling :D, a tak jsem použila lístek bazalky. No a od té doby? Palačinky už zdobím jenom bazalkou a to propojení chutí miluju.






Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem...

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...