Recept na tyhle palačinky vznikl úplnou náhodou. Taky se vám občas stává, že se ráno probudíte a dali byste si královskou snídani, ale vaše lenost je silnější a místo toho se sotva vyplazíte z postele a sáhnete po nejbližším jídle? Tak přesně tenhle den jsem měla, než vznikly tyhle palačinky.
Vážně se mi nechtělo nic vařit, ale moje chutě byly "bohužel" mocnější, a tak jsem se rozhodla, že si tedy udělám lívance. Měla jsem větší chuť na palačinky, jenže s těmi u mě člověk nikdy neví, dvakrát se povedou a potřetí ne. A to jsem vážně nechtěla riskovat, že ztratím půl hodiny svého drahocenného času s něčím, co pak skončí v koši. Lívance jsou zkrátka taková větší jistota, teda byly. Ani nevím, jak přesně se to stalo, ale první lívanec se mi nějak nezdál, ne že by se nedal jíst, ale něco na něm prostě bylo špatně. A pak mi to došlo! Vždyť z takového těsta budou ty nejlepší palačinky! A taky byly. Takže moje lenivé ráno najednou dostalo úplně jiný rozměr.
Závěrem bych chtěla říci, že pokud se vám palačinky taky ne vždycky podaří, zkuste tenhle recept. Mně se osvědčil a od té doby už jiné nedělám.
Na 1-2 porce:
70 g hladké špaldové mouky
2 (šťastná) vajíčka
1 lžička třtinového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva (používám od Alnatury, normálního můžete dát o trochu méně)
Špetka soli
1/3 lžičky skořice
100 ml rostlinného mléka
Postup:
Mouku téměř vždy prosívám přes síto. Těsto je pak vždy kypřejší. Přesila jsem ji tedy do mísy, přidala jsem prášek do pečiva, skořici, cukr a špetku soli a všechny tyto sypké ingredience jsem promíchala. Poté jsem přidala vajíčka a přilila mléko. Těsto jsem pořádně prošlehala metličkou. Palačinky jsem opékala na pánvi, kterou jsem pomocí kuchyňské utěrky vymazala řepkovým olejem. Palačinky potom nejsou mastné, ale zároveň se nepřichytí.
Servírovala jsem je se sojovým jogurtem, fíkovo-pomerančovou marmeládou, javorovým sirupem a čerstvým pomerančem.
A takový malý tip na závěr. Jednou jsme doma neměli mátu ani meduňku. Jenže bez zeleného lístečku to pro mě prostě není foodstyling :D, a tak jsem použila lístek bazalky. No a od té doby? Palačinky už zdobím jenom bazalkou a to propojení chutí miluju.
Komentáře
Okomentovat