Burgery mám opravdu hodně ráda! Jelikož maso není úplně můj kamarád, dávám přednost těm vegetariánským či veganským. Na rozdíl od těch masových nejsou tak těžké a i přesto, že vás zasytí, necítíte se po nich jako koule a nepotřebujete si dát minimálně dvouhodinovou siestu, abyste byli schopni dalších aktivit. Tenhle recept jsem promýšlela opravdu dlouho. Poctivě jsem ochutnávala nejrůznější burgery, abych zjistila, která kombinace je ta nejlepší. Nakonec jsem došla k závěru, že jen jedna jediná kombinace neexistuje. U výroby veganských burgrů můžete být natolik kreativní, že rozhodně neskončíte u jedné verze. Já vám představuji recept na burger z cizrny, který určitě stojí za vyzkoušení! U nás se po nich jen zaprášilo. Tak s chutí do toho! :)
Na 5 burgerů budete potřebovat:
Na bulky:
250 g hladké mouky
20 g droždí
1,5 lžičky cukru krystal
2 lžičky soli
15 ml oleje
150 ml vlažné vody
černý seznam
trochu rostlinného mléka
Na burgery:
350 g cizrny z plechovky
1/2 červené cibule
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce aquafaby (nálevu z cizrny)
1 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
2 hrsti hladkolisté petržele
1 lžička mletého sušeného koriandru
1 lžička drceného kmínu
1/2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř a chilli
Na omáčku:
2 lžíce aquafaby (nálevu z cizrny)
100 ml řepkového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce hořčice
1 lžíce kečupu
1/2 lžíce vinného octa
1/2 červené cibule
1 menší nakládaná okurka
Na cibulku:
1 červená cibule
1-2 lžíce javorového sirupu
špetka soli
Na dozdobení:
Rajčata
Salát (použila jsem směs rukoly a mangoldu)
Nejprve začneme přípravou housek/bulek. Odvážíme mouku, přidáme k ní sůl a prosejeme ji. V menší mističce rozdrolíme droždí s cukrem a přimícháme ještě 1/2 lžíce vlažné vody. Takto připravenou tekutou složku nalijeme k mouce. Vlažnou vodu smícháme s olejem a přilijeme ke zbytku ingrediencí. Nyní vypracujeme v těsto. Já používám robota, ale ručně to zvládnete taky, jen to zabere trochu víc času. Hotové těsto je trochu lepivé, ale to nevadí. Takto připravené ho přikryjeme utěrkou a necháme ho asi hodinu kynout na nějakém teplejším místě. Nakynuté těsto ještě lehce propracujeme na pomoučeném válu a rozdělíme ho na jednotlivé bochánky. Z nich se snažíme vytvořit něco jako měšce, Tak se nám ze shora vytvoří krásný hladký povrch. Takto připravené bulky necháme ještě asi půl hodiny kynout. Před tímto kynutím je dobré si předehřát troubu na 200 stupňů. Nakynuté bulky potřeme rostlinným mlékem s trochou oleje a posypeme sezamem. Dáme do trouby a pečeme max. 10 minut. Vzhledem k tomu, že je nepotíráme vajíčkem, vypadají světlejší, ale nebojte, opravdu jsou po deseti minutách hotové. Poté, co bulky vyndáme z trouby je přikryjeme klidně 3 vrstvami utěrek, aby zůstaly krásně měkké.
Teď se vrhneme na přípravu cizrnových burgerů. Cizrnu slijeme, ale nálev rozhodně nevyléváme!!! Cizrnu rozmačkáme. Já používám vidličku. Chvilku to sice zabere, ale je potřeba neudělat z ní kaši, a proto to raději dělám ručně než v mixéru. Samozřejmě můžete využít funkci pulzování, ale stačí málo a cizrna už je moc najemno. K takto připravené cizrně přidejte veškeré koření, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku, petržel, a také olej, mouku a aquafabu. Celou směs promíchejte a vytvořte z ní jednotlivé placky.
Na omáčku je nejdříve potřeba si vytvořit veganskou majonézu. Na tu budeme právě potřebovat vodu/nálev z cizrny tzv. aquafabu. Do vyšší nádoby nalijeme již zmiňovanou cizrnovou vodu, olej, citronovou šťávu a hořčici. Pomocí tyčového mixéru směs vyšleháme a vznikne majonéza. Do ní přimícháme kečup, ocet, najemno nakrájenou cibulku a okurku a můžeme přidat i nasekanou petrželku. Hotovou omáčku dáme do lednice.
Nyní si nakrájíme červenou cibuli na kolečka. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a přidáme cibulku. Po chvilce ji zalijeme javorovým sirupem. Necháme ji lehce změknout, bude to trvat přibližně 4 až 5 minut.
Cizrnové placky můžeme připravit dvojím způsobem. Můžeme je upéct v troubě nebo je osmažit na pánvi. Já udělala polovinu v troubě a druhou na pánvi a obě varianty byly dobré. Záleží to na vašich preferencích.
Tak a teď už jen zbývá burgery zkompletovat. Bulky rozkrojíme a opečeme je na pánvi. Spodní část namažeme omáčkou a na ni poklademe salát a nakrájené rajče. Na něj položíme cizrnovou placku, na kterou dáme změklou cibulku. Druhou část bulky potřeme opět trochou omáčky a přiklopíme ji na burger. A je hotovo! Přeji vám dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat