Jednou jsem si chtěla vytvořit rychlou svačinku do práce, a tak jsem smíchala dohromady pár ingrediencí a vznikly z toho tyhle muffinky. Nakonec mi natolik zachutnaly, že si je od té doby dělám pravidelně. Jsou rychle hotové a díky kyselému ovoci mají skvělou chuť. Nemusí to být jen rybíz. Někdy přidávám lesní ovoce, jindy borůvky, maliny nebo jahody. Záleží na tom, co se zrovna najde doma. Do drobenky vždycky přidávám skořici a kokos. Mám ji tak nejradši, skořice jí dodá krásnou zlatavou barvu a kokos zajímavější chuť. Doufám, že pokud muffinky vyzkoušíte, budou vám chutnat tak jako mně.
Na 9 muffinů budete potřebovat:
80 g ovesné mouky
70 g špaldové mouky
1/2 prášku do pečiva
180 ml (rostlinného) mléka
80 ml oleje
cca 5 lžic kokosového cukru
30 g strouhaného kokosu
kůra z 1/2 limetky
1 lžička kvalitního vanilkového aroma (používám od M&S)
cca 150 g rybízu či jiné ovoce
Na drobenku:
1 vrchovatá lžíce špaldové mouky
1 lžíce kokosového cukru
1 lžíce strouhaného kokosu
1/2 lžičky skořice
1 lžička oleje
Postup:
Všechny sypké ingredience smícháme dohromady. Ovesnou mouku si vyrábím z ovesných vloček, které rozmixuji. Vždycky ji ještě pro jistotu přesívám přes síto, aby byla opravdu jemná a kyprá. K sypké složce přidáme mléko a olej a nakonec přidáme nastrouhanou limetkovou kůru a vanilkové aroma. Celou směs vyšleháme v těsto. Do formy na muffiny dáme papírové košíčky a naplníme je těstem. Nejlepší je dát část těsta, to posypat rybízem a na něj dát ještě lžíci těsta. Rybíz můžete nasypat i navrch, ale je potřeba ho trošku zatlačit do těsta. Na drobenku smícháme všechny ingredience dohromady a pomocí prstů vytvoříme krásně sypkou drobenku. Tu nasypeme na muffiny. Pečeme na 180 stupňů přibližně 25 minut, záleží na typu trouby.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat