Přeskočit na hlavní obsah

Špaldové muffiny s rybízem a drobenkou


Jednou jsem si chtěla vytvořit rychlou svačinku do práce, a tak jsem smíchala dohromady pár ingrediencí a vznikly z toho tyhle muffinky. Nakonec mi natolik zachutnaly, že si je od té doby dělám pravidelně. Jsou rychle hotové a díky kyselému ovoci mají skvělou chuť. Nemusí to být jen rybíz. Někdy přidávám lesní ovoce, jindy borůvky, maliny nebo jahody. Záleží na tom, co se zrovna najde doma. Do drobenky vždycky přidávám skořici a kokos. Mám ji tak nejradši, skořice jí dodá krásnou zlatavou barvu a kokos zajímavější chuť. Doufám, že pokud muffinky vyzkoušíte, budou vám chutnat tak jako mně.

Na 9 muffinů budete potřebovat:

80 g ovesné mouky
70 g špaldové mouky
1/2 prášku do pečiva
180 ml (rostlinného) mléka
80 ml oleje
cca 5 lžic kokosového cukru
30 g strouhaného kokosu
kůra z 1/2 limetky
1 lžička kvalitního vanilkového aroma (používám od M&S)
cca 150 g rybízu či jiné ovoce

Na drobenku:

1 vrchovatá lžíce špaldové mouky
1 lžíce kokosového cukru
1 lžíce strouhaného kokosu
1/2 lžičky skořice
1 lžička oleje

Postup:

Všechny sypké ingredience smícháme dohromady. Ovesnou mouku si vyrábím z ovesných vloček, které rozmixuji. Vždycky ji ještě pro jistotu přesívám přes síto, aby byla opravdu jemná a kyprá. K sypké složce přidáme mléko a olej a nakonec přidáme nastrouhanou limetkovou kůru a vanilkové aroma. Celou směs vyšleháme v těsto. Do formy na muffiny dáme papírové košíčky a naplníme je těstem. Nejlepší je dát část těsta, to posypat rybízem a na něj dát ještě lžíci těsta. Rybíz můžete nasypat i navrch, ale je potřeba ho trošku zatlačit do těsta. Na drobenku smícháme všechny ingredience dohromady a pomocí prstů vytvoříme krásně sypkou drobenku. Tu nasypeme na muffiny. Pečeme na 180 stupňů přibližně 25 minut, záleží na typu trouby.

Dobrou chuť!











Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem...

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...