Přeskočit na hlavní obsah

Brownies z červené řepy


Raději snad ani nechci počítat před kolika dny, týdny vlastně i měsíci, jsem na blog přidala poslední recept. Mám pocit, že čas utíká pořád rychleji :D. Každopádně mám právě jarní prázdniny, a tak jsem se rozhodla dát blog zase trochu do pořádku.
Už dlouho jsem měla v plánu upéct brownies z červené řepy. Ráda k pečení využívám ovoce nebo zeleninu, protože z části může nahradit mouku a zároveň je pak dezert krásně vláčný. Chuť řepy v brownies není nijak výrazná. Takže pokud nejste zarytí odpůrci řepy, věřím, že vám bude chutnat. :)

Budete potřebovat:

300 g uvařené a oloupané červené řepy
75 g mandlové mouky
100 g 74 % čokolády
70 g kokosového oleje
3 vejce
4 lžíce třtinového cukru
Špetka perníkového koření (ráda používám od Sonnentoru)
1 lžička prášku do pečiva (bez lepku)
3 lžíce holandského kakaa
Špetka soli
Špetka nasekaného rozmarýnu
Kakaové boby na posypání

Postup:

Červenou řepu rozmixujte na pyré. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a přidejte k ní i kokosový olej. Mezitím, co bude čokoláda chladnout, vyšlehejte vejce se třtinovým cukrem a ke konci šlehání přidejte kakao. Mandlovou moukou smíchejte s perníkovým kořením, práškem do pečiva, špetkou soli a nasekaným rozmarýnem a spolu se zchladlou rozpuštěnou čokoládou opatrně vmíchejte do vyšlehaných vajec. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a posypejte kakaovými boby. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně 25 minut.

Pokud chcete opravdu extra čokoládové brownies, můžete ho po upečení potřít polevou ganache, kterou vytvoříte jednoduše tak, že zalijete čtverečky kvalitní čokolády stejným poměrem horké smetany a vytvoříte čokoládový krém. Brownies můžete podávat třeba i se zakysanou smetanou a ovocem.








Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem...

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...