Mám ráda, když jídlo září barvami a to tahle brokolicová polévka umí. Je hotová opravdu rychle a navíc má jemnou chuť, takže ji můžete doplnit třeba čerstvou řeřichou, rukolou nebo jakoukoli jinou výraznější ingrediencí. Je to ideální polévka na více dní, protože si ji pokaždé můžete upravit trochu jinak. Svou barvou už opravdu volá po jaru. Já už se nemohu čerstvých zelených surovin dočkat. Jemnost polévce dodává kokosové mléko a věřte, že leckdo ani nepozná, že je polévka právě z brokolice.
Budeme potřebovat:
1 brokolice (cca 300 g růžiček brokolice bez košťálu)
1 cibule
400 ml vývaru
1/2 plechovky kokosového mléka
olej
muškátový oříšek
zakysaná smetana
řeřicha/rukola
Postup:
Nejprve oddělíme růžičky brokolice od košťálu, který potřebovat nebudeme. Do středně velkého hrnce nalijeme vodu a necháme ji přivést k varu. V tu chvíli do ní vhodíme růžičky brokolice a necháme prudce vařit asi 3 minuty. Poté brokolici scedíme a ihned přendáme do předem přichystané mísy se studenou vodu s kostkami ledu. Brokolici necháme zchladnout a mezitím v kastrůlku osmahneme na oleji najemno nakrájenou cibuli. Poté vyjmeme brokolici z vody, přidáme ji do kastrolu k cibuli a zalijeme vývarem. Přelijeme do mixéru a rozmixujeme na jemný krém. Polévku přelijeme zpátky do kastrolu a zjemníme ji kokosovým mlékem. Dochutíme solí, pepřem a na závěr nastrouháme do polévky špetku muškátového oříšku.





Komentáře
Okomentovat