Hummus miluju, a proto jsem byla hrozně dlouho zvědavá, jak chutná ten dýňový. Protože jsem měla v lednici uvařenou dýni a nevěděla jsem co s ní, rozhodla jsem se tedy hummus vyzkoušet.
Trošku jsem se bála, co z toho vznikne, protože když mám nápad na nějaký recept, tak si předem představuju, jak asi budou všechny ingredience dohromady chutnat. Tentokrát mi ale ta představa nějak nešla vytvořit, a tak jsem se obávala, jestli hummus nakonec neskončí v koši. Musím ale říct, že jsem nakonec byla příjemně překvapená a hummus s dýní si zamilovala. Doufám, že stejně bude chutnat i vám!
A ještě malá poznámka! Jelikož se teď brzy stmívá, nestihla jsem ho včera nafotit. Přivstala jsem si tedy dnes ráno a netrpělivě jsem čekala, až se rozední. Protože ale do školy musím, nemohla jsem čekat na úplné světlo. Proto se omlouvám za kvalitu fotek. Ale když jsem to počítala, tak než by se našel den, kdy domů přijdu za světla, hummus by byl asi už dávnu fuč. :D
Budeme potřebovat:
100 g cizrny (neuvařené)
150 g uvařené (máslové) dýně popř. dýňového pyré
3 lžičky citronové šťávy
necelá lžička soli
mletý pepř
1/2 lžičky kari
1/3 lžičky koření garam masala
1 stroužek česneku
3 lžičky olivového oleje
chilli
50 ml vývaru z cizrny
sušená rajčata
Postup:
Cizrnu necháme nabobtnat přes noc ve vodě. Poté ji uvaříme. Trvá to cca 30 až 45 minut. Hotovou cizrnu slijeme, ale část vývaru si ponecháme. Dýni jsem použila vařenou (můžete použít i dýňové pyré, to má ale trochu jinou chuť). Dýni pouze oloupu a nakrájím na menší kostičky. Poté uvařím v osolené vodě, trvá to přibližně patnáct minut. Záleží, jaký máte druh dýně.
Po vychladnutí cizrny a dýně se můžeme vrhnout na mixování. Do mixéru dáme cizrnu, dýni, citronovou šťávu, sůl, pepř, špetku chilli, garam masalu, prolisovaný stroužek česneku, olivový olej a nakonec přilijeme přibližně 50 ml vývaru z cizrny. Je lepší ho dát méně. Zředit se dá vždycky. Teď už jen mixujeme, do té doby, než vznikne jemná pomazánka. V tuto fázi můžeme ještě přidat nakrájená sušená rajčata. Hotový hummus pokapu olivovým olejem, posypu špetkou chilli a sezamem a je hotovo!
Komentáře
Okomentovat