Přeskočit na hlavní obsah

Dýňový hummus



Hummus miluju, a proto jsem byla hrozně dlouho zvědavá, jak chutná ten dýňový. Protože jsem měla v lednici uvařenou dýni a nevěděla jsem co s ní, rozhodla jsem se tedy hummus vyzkoušet.
Trošku jsem se bála, co z toho vznikne, protože když mám nápad na nějaký recept, tak si předem představuju, jak asi budou všechny ingredience dohromady chutnat. Tentokrát mi ale ta představa nějak nešla vytvořit, a tak jsem se obávala, jestli hummus nakonec neskončí v koši. Musím ale říct, že jsem nakonec byla příjemně překvapená a hummus s dýní si zamilovala. Doufám, že stejně bude chutnat i vám!
A ještě malá poznámka! Jelikož se teď brzy stmívá, nestihla jsem ho včera nafotit. Přivstala jsem si tedy dnes ráno a netrpělivě jsem čekala, až se rozední. Protože ale do školy musím, nemohla jsem čekat na úplné světlo. Proto se omlouvám za kvalitu fotek. Ale když jsem to počítala, tak než by se našel den, kdy domů přijdu za světla, hummus by byl asi už dávnu fuč. :D

Budeme potřebovat:

100 g cizrny (neuvařené)
150 g uvařené (máslové) dýně popř. dýňového pyré
3 lžičky citronové šťávy
necelá lžička soli
mletý pepř
1/2 lžičky kari
1/3 lžičky koření garam masala
1 stroužek česneku
3 lžičky olivového oleje
chilli
50 ml vývaru z cizrny
sušená rajčata

Postup:

Cizrnu necháme nabobtnat přes noc ve vodě. Poté ji uvaříme. Trvá to cca 30 až 45 minut. Hotovou cizrnu slijeme, ale část vývaru si ponecháme. Dýni jsem použila vařenou  (můžete použít i dýňové pyré, to má ale trochu jinou chuť). Dýni pouze oloupu a nakrájím na menší kostičky. Poté uvařím v osolené vodě, trvá to přibližně patnáct minut. Záleží, jaký máte druh dýně.
Po vychladnutí cizrny a dýně se můžeme vrhnout na mixování. Do mixéru dáme cizrnu, dýni, citronovou šťávu, sůl, pepř, špetku chilli, garam masalu, prolisovaný stroužek česneku, olivový olej a nakonec přilijeme přibližně 50 ml vývaru z cizrny. Je lepší ho dát méně. Zředit se dá vždycky. Teď už jen mixujeme, do té doby, než vznikne jemná pomazánka. V tuto fázi můžeme ještě přidat nakrájená sušená rajčata. Hotový hummus pokapu olivovým olejem, posypu špetkou chilli a sezamem a je hotovo!







Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem

Bezlepkové zázvorky

Konečně mám zase trochu času! Poslední týdny byly opravdu nabité, a tak jsem blog a celkově vaření docela zanedbávala. Dělala jsem totiž autoškolu, do toho jsme měli spoustu věcí ve škole a navíc je období Vánoc, takže spoustu vánočních koncertů. Teď už jsem na tom o něco lépe. Tyhle zázvorky jsem sice pekla už o víkendu a recept přidávám až teď. Každopádně ale ještě pár dní (přesněji 11) do Vánoc zbývá, a tak máte ještě malinko času je vyzkoušet. A kdyby ne, tak není nikde dáno, že cukroví se smí jíst jen o Vánocích. :D Budeme potřebovat: 150 g pohankové mouky 50 g čirokové mouky 60 g kokosové ramy 3-4 lžíce medu (část můžete nahradit javorovým sirupem) 5 cm zázvoru 2 lžičky prášku do pečiva citronová kůra špetka skořice špetka kurkumy Postup: Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Poté přidáme ztuhlou ramu, med a nastrouhaný zázvor. Přidáme také koření (kurkumu a skořici) a nezapomeneme ani na nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v těsto. Pokud by se

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje