Tak už se to blíží! Jenom tři dny do Vánoc. Jako vždycky to zase šíleně uteklo. Nechápu, jak to dělám, že se v tomto čase nezastavím. Dárků moc nekupuju, cukroví peču jen tak pro radost, ale pokaždé odpočítávám dny do začátku prázdnin (čti dny do zhroucení).
Teď zrovna sedím u krbu a snažím se trochu zklidnit a navodit vánoční atmosféru. Recept na lehký bramborový salát nesmí na blogu chybět. Já ho zbožňuju. Chtěla jsem ho pojmenovat vánoční, ale upřímně já ho rozhodně nejím jen na Vánoce. Hodí se třeba skvěle jako jídlo do krabičky. Dobře zasytí a zároveň se nemusí ohřívat. Recept je na mou nejoblíbenější kombinaci, ale téměř pokaždé ingredience obměňuji. Můžete si všimnout, že na fotkách chybí řapíkatý celer a cibule. S nimi je to nejlepší, ale bohužel jsme zrovna měli jenom ředkvičky.
Na 3-4 porce budete potřebovat:
6 středně velkých brambor (cca 650 g)
1 menší červená cibule / jarní cibulka 3 ks
svazek ředkviček
řapíkatý celer (2-3 řapíky)
hrst petržele
na zálivku:
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa
2 lžičky hořčice
2 lžičky medu / javorového sirupu
1/2 lžičky soli (1 menší lžička)
mletý pepř
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Necháme je zchladnout. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, cibuli na tenká půlkolečka (jarní cibulku na kolečka) a řapíkatý celer na cca 1 cm velké kousky. Vychladlé brambory nakrájíme na plátky. Všechnu zeleninu dáme do mísy.
Připravíme si zálivku. Smícháme olej, ocet, hořčici, sladidlo, sůl a pepř. Zálivku opatrně vmícháme do salátu. Ochutnáme a případně ještě dochutíme. Nakonec vmícháme nasekanou petržel. Takto připravený salát dáme alespoň na hodinu do lednice, nejlepší je však nechat ho v lednici přes noc.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat