Přeskočit na hlavní obsah

Lehký bramborový salát



Tak už se to blíží! Jenom tři dny do Vánoc. Jako vždycky to zase šíleně uteklo. Nechápu, jak to dělám, že se v tomto čase nezastavím. Dárků moc nekupuju, cukroví peču jen tak pro radost, ale pokaždé odpočítávám dny do začátku prázdnin (čti dny do zhroucení).
Teď zrovna sedím u krbu a snažím se trochu zklidnit a navodit vánoční atmosféru. Recept na lehký bramborový salát nesmí na blogu chybět. Já ho zbožňuju. Chtěla jsem ho pojmenovat vánoční, ale upřímně já ho rozhodně nejím jen na Vánoce. Hodí se třeba skvěle jako jídlo do krabičky. Dobře zasytí a zároveň se nemusí ohřívat. Recept je na mou nejoblíbenější kombinaci, ale téměř pokaždé ingredience obměňuji. Můžete si všimnout, že na fotkách chybí řapíkatý celer a cibule. S nimi je to nejlepší, ale bohužel jsme zrovna měli jenom ředkvičky.


Na 3-4 porce budete potřebovat:

6 středně velkých brambor (cca 650 g)
1 menší červená cibule / jarní cibulka 3 ks
svazek ředkviček
řapíkatý celer (2-3 řapíky)
hrst petržele

na zálivku:

4 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa
2 lžičky hořčice
2 lžičky medu / javorového sirupu
1/2 lžičky soli (1 menší lžička)
mletý pepř

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce. Necháme je zchladnout. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, cibuli na tenká půlkolečka (jarní cibulku na kolečka) a řapíkatý celer na cca 1 cm velké kousky. Vychladlé brambory nakrájíme na plátky. Všechnu zeleninu dáme do mísy.
Připravíme si zálivku. Smícháme olej, ocet, hořčici, sladidlo, sůl a pepř. Zálivku opatrně vmícháme do salátu. Ochutnáme a případně ještě dochutíme. Nakonec vmícháme nasekanou petržel. Takto připravený salát dáme alespoň na hodinu do lednice, nejlepší je však nechat ho v lednici přes noc.

Dobrou chuť!







Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem...

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...