Přeskočit na hlavní obsah

Zeleninové kari



Poprvé jsem kari jako takové dělala přibližně před rokem a to po návštěvě Sapy, kde jsem konečně sehnala všechny potřebné suroviny. Za ten rok jsem jich uvařila už tolik, že ani nevím, jaká kombinace mi chutná nejvíce. Miluju třeba květákové nebo cuketové kari, ale zbožňuji také tzv. "random" kari aneb kombinaci zeleniny, kterou najdu v lednici :D. A na jednu takovou kombinaci jsem si právě pro vás připravila recept. Ještě bych ráda dodala, že co se týče ingrediencí jako koriandr, citronová tráva nebo kari pasta, nemusíte pro ně nutně do Sapy. Najdete je třeba v Tescu nebo Makru.

Na 2-3 porce budete potřebovat:

2 mrkve
2 hrsti baby špenátu
2 velké žampiony/ 5 malých
1 menší cuketa
2-3 cm čerstvého zázvoru
2 stonky citronové trávy
500 ml zeleninového vývaru/ kvalitního zeleninového bujonu
100 ml kokosového mléka z plechovky
1 lžíce červené kari pasty
1 lžička sojové omáčky
1 lžička limetkové šťávy
Špetka soli
Hrst mraženého hrášku
Hrst koriandru

Postup:

Zeleninu oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Na rozpálenou pánev dáme lžičku oleje a přidáme lžíci kari pasty. Poté, co rozmícháme pastu, přidáme mrkev. Po chvilce přidáme i cuketu a žampiony a necháme lehce osmahnout. Pak zalijeme vývarem, přidáme naříznuté stonky citronové trávy a necháme tak 5 minut dusit. Zhruba v polovině přilijeme kokosové mléko. Poté dochutíme sojovou omáčkou, limetovou šťávou, najemno nastrouhaným zázvorem a popřípadě trochou soli. Vypneme plotnu a vyjmeme stonky citronové trávy. Přidáme špenát a hrášek a necháme ještě chvíli stát na plotně, aby hrášek změkl. Hotové kari podáváme s rýží a nasekaným koriandrem.

Dobrou chuť!







Komentáře

  1. Vypadá to super! A přitom kari dělám doma a nikdy by mě nenapadlo do něj přidat i sojovku. Díky! :)
    The Linheart

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Já sojovku právě používám místo rybí omáčky, která původně do receptu patří. :D

      Vymazat

Okomentovat

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem...

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...