Poprvé jsem kari jako takové dělala přibližně před rokem a to po návštěvě Sapy, kde jsem konečně sehnala všechny potřebné suroviny. Za ten rok jsem jich uvařila už tolik, že ani nevím, jaká kombinace mi chutná nejvíce. Miluju třeba květákové nebo cuketové kari, ale zbožňuji také tzv. "random" kari aneb kombinaci zeleniny, kterou najdu v lednici :D. A na jednu takovou kombinaci jsem si právě pro vás připravila recept. Ještě bych ráda dodala, že co se týče ingrediencí jako koriandr, citronová tráva nebo kari pasta, nemusíte pro ně nutně do Sapy. Najdete je třeba v Tescu nebo Makru.
Na 2-3 porce budete potřebovat:
2 mrkve
2 hrsti baby špenátu
2 velké žampiony/ 5 malých
1 menší cuketa
2-3 cm čerstvého zázvoru
2 stonky citronové trávy
500 ml zeleninového vývaru/ kvalitního zeleninového bujonu
100 ml kokosového mléka z plechovky
1 lžíce červené kari pasty
1 lžička sojové omáčky
1 lžička limetkové šťávy
Špetka soli
Hrst mraženého hrášku
Hrst koriandru
Postup:
Zeleninu oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Na rozpálenou pánev dáme lžičku oleje a přidáme lžíci kari pasty. Poté, co rozmícháme pastu, přidáme mrkev. Po chvilce přidáme i cuketu a žampiony a necháme lehce osmahnout. Pak zalijeme vývarem, přidáme naříznuté stonky citronové trávy a necháme tak 5 minut dusit. Zhruba v polovině přilijeme kokosové mléko. Poté dochutíme sojovou omáčkou, limetovou šťávou, najemno nastrouhaným zázvorem a popřípadě trochou soli. Vypneme plotnu a vyjmeme stonky citronové trávy. Přidáme špenát a hrášek a necháme ještě chvíli stát na plotně, aby hrášek změkl. Hotové kari podáváme s rýží a nasekaným koriandrem.
Dobrou chuť!
Vypadá to super! A přitom kari dělám doma a nikdy by mě nenapadlo do něj přidat i sojovku. Díky! :)
OdpovědětVymazatThe Linheart
Děkuju! :) Já sojovku právě používám místo rybí omáčky, která původně do receptu patří. :D
Vymazat