Miluju pizzu a jsem si jistá, že vy také! Udělat si ji ale doma a ve zdravější podobě tak, aby byla opravdu chutná, není jednoduché. Postupně jsem se pokoušela vyladit recept na těsto k dokonalosti. Jenže ono je to s tou dokonalostí těžké. Pro každého je dokonalé něco jiného. A já se tak nějak smířila s tím, že bez pece prostě moje těsto nikdy nebude tak dokonalé jako z pizzerie. Musím ale říct, že tento recept je pro mě zatím nejlepší a nejoblíbenější. I když je pizza pečená v troubě, okraje těsta jsou krásně křupavé a uprostřed je těsto tenké a vláčné.
No a co dávám navrch? Nutností je samozřejmě rajčatový základ a sýr. Ostatní ingredience se odvíjí od toho, co zrovna najdu doma. Můžete použít špenát, cuketu, čerstvá rajčata, sušená rajčata, červenou cibuli, cuketu, lilek, kukuřici, žampiony a já nevím co ještě. Ale nezapomeňte, že méně je někdy více. Proto stačí, když ze zmíněných ingrediencí použijete třeba jen dvě nebo tři.
Tak doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude Vám chutnat stejně tak jako mně.
Na 1 pizzu ( 1-2 porce) budete potřebovat:
Na těsto:
100 g hladké špaldové mouky
60 ml vody
2 a 1/2 lžíce olivového oleje
1 lžička prášku do pečiva
1/3 lžičky soli
1 lžička lahůdkového droždí
Na rajčatový základ:
5 lžic drcených rajčat
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sušené bazalky
Sůl, pepř na dochucení
Navrch:
1 malá červená cibule
1 rajče
1/2 menší cukety
sýr (mozzarella, parmezán)
bylinky (bazalka, tyminán,...)
rucola
Postup:
Troubu předehřejeme na nejvyšší stupeň. Špaldovou mouku smícháme s práškem do pečiva. Prosejeme přes síto do mísy. Přidáme lahůdkové droždí a sůl. Promícháme a přidáme olej a vodu. Vypracujeme v těsto. Nemělo by se lepit. Popřípadě přidejte ještě trochu mouky. Pokud by bylo moc sypké, přidejte trochu vody. Hotové těsto necháme chvíli odpočinout.
Mezitím připravíme rajčatový základ. Olivový olej rozehřejeme v kastrůlku nebo na pánvi. Na něm krátce (ani ne půl minutky, aby nezhořkl) osmahneme najemno nakrájený stroužek česneku. Pokud máte doma čerstvé bylinky (třeba rozmarýn nebo tymián) můžete větvičku přidat k česneku, bylinky tomu dodají příjemnou vůni. Přidáme drcená rajčata a přibližně 2 lžíce vody. Dochutíme sušenou bazalkou, solí a pepřem a necháme směs zhoustnout. Nezapomeňte vyjmout větvičky bylinek.
Plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta vytvoříme tenký plát. Já to dělám pomocí rukou, ale můžete použít váleček. Těsto by mělo být opravdu velmi tenké. Hlavně nespěchejte, může se velmi snadno roztrhnout. Je potřeba s ním pracovat opatrně. Takto připravené těsto potřete zchladlým rajčatovým základem.
Nyní můžete pokračovat dle libosti. Přidejte, co máte rádi. Já jsem použila nakrájená rajčata, cuketu a červenou cibuli. Bohužel jsem neměla mozzarellu, a tak jsem použila jen pamezán. Navrch ještě můžete nasypat bylinky.
Takto připravenou pizzu dejte do vyhřáté trouby. Pizza se bude péct přibližně patnáct minut, ale samozřejmě záleží na typu trouby. Je prostě dobré nikam neodcházet a hlídat ji. Mně se pořád zdála málo a nakonec jsem ji z trouby vytáhla za pět dvanáct. Takže ji nezapomeňte pořádně kontrolovat.
Hotovou pizzu můžete dozdobit čerstvou rukolou a je hotovo!
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat