Přeskočit na hlavní obsah

Špaldová pizza



Miluju pizzu a jsem si jistá, že vy také! Udělat si ji ale doma a ve zdravější podobě tak, aby byla opravdu chutná, není jednoduché. Postupně jsem se pokoušela vyladit recept na těsto k dokonalosti. Jenže ono je to s tou dokonalostí těžké. Pro každého je dokonalé něco jiného. A já se tak nějak smířila s tím, že bez pece prostě moje těsto nikdy nebude tak dokonalé jako z pizzerie. Musím ale říct, že tento recept je pro mě zatím nejlepší a nejoblíbenější. I když je pizza pečená v troubě, okraje těsta jsou krásně křupavé a uprostřed je těsto tenké a vláčné.
No a co dávám navrch? Nutností je samozřejmě rajčatový základ a sýr. Ostatní ingredience se odvíjí od toho, co zrovna najdu doma. Můžete použít špenát, cuketu, čerstvá rajčata, sušená rajčata, červenou cibuli, cuketu, lilek, kukuřici, žampiony a já nevím co ještě. Ale nezapomeňte, že méně je někdy více. Proto stačí, když ze zmíněných ingrediencí použijete třeba jen dvě nebo tři.
Tak doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude Vám chutnat stejně tak jako mně.

Na 1 pizzu ( 1-2 porce) budete potřebovat:

Na těsto:

100 g hladké špaldové mouky
60 ml vody
2 a 1/2 lžíce olivového oleje
1 lžička prášku do pečiva
1/3 lžičky soli
1 lžička lahůdkového droždí

Na rajčatový základ:

5 lžic drcených rajčat
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sušené bazalky
Sůl, pepř na dochucení

Navrch:
1 malá červená cibule
1 rajče
1/2 menší cukety
sýr (mozzarella, parmezán)
bylinky (bazalka, tyminán,...)
rucola

Postup:

Troubu předehřejeme na nejvyšší stupeň. Špaldovou mouku smícháme s práškem do pečiva. Prosejeme přes síto do mísy. Přidáme lahůdkové droždí a sůl. Promícháme a přidáme olej a vodu. Vypracujeme v těsto. Nemělo by se lepit. Popřípadě přidejte ještě trochu mouky. Pokud by bylo moc sypké, přidejte trochu vody. Hotové těsto necháme chvíli odpočinout.
Mezitím připravíme rajčatový základ. Olivový olej rozehřejeme v kastrůlku nebo na pánvi. Na něm krátce (ani ne půl minutky, aby nezhořkl) osmahneme najemno nakrájený stroužek česneku. Pokud máte doma čerstvé bylinky (třeba rozmarýn nebo tymián) můžete větvičku přidat k česneku, bylinky tomu dodají příjemnou vůni. Přidáme drcená rajčata a přibližně 2 lžíce vody. Dochutíme sušenou bazalkou, solí a pepřem a necháme směs zhoustnout. Nezapomeňte vyjmout větvičky bylinek.
Plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta vytvoříme tenký plát. Já to dělám pomocí rukou, ale můžete použít váleček. Těsto by mělo být opravdu velmi tenké. Hlavně nespěchejte, může se velmi snadno roztrhnout. Je potřeba s ním pracovat opatrně. Takto připravené těsto potřete zchladlým rajčatovým základem.
Nyní můžete pokračovat dle libosti. Přidejte, co máte rádi. Já jsem použila nakrájená rajčata, cuketu a červenou cibuli. Bohužel jsem neměla mozzarellu, a tak jsem použila jen pamezán. Navrch ještě můžete nasypat bylinky.
Takto připravenou pizzu dejte do vyhřáté trouby. Pizza se bude péct přibližně patnáct minut, ale samozřejmě záleží na typu trouby. Je prostě dobré nikam neodcházet a hlídat ji. Mně se pořád zdála málo a nakonec jsem ji z trouby vytáhla za pět dvanáct. Takže ji nezapomeňte pořádně kontrolovat.
Hotovou pizzu můžete dozdobit čerstvou rukolou a je hotovo!

Dobrou chuť!












Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem

Bezlepkové zázvorky

Konečně mám zase trochu času! Poslední týdny byly opravdu nabité, a tak jsem blog a celkově vaření docela zanedbávala. Dělala jsem totiž autoškolu, do toho jsme měli spoustu věcí ve škole a navíc je období Vánoc, takže spoustu vánočních koncertů. Teď už jsem na tom o něco lépe. Tyhle zázvorky jsem sice pekla už o víkendu a recept přidávám až teď. Každopádně ale ještě pár dní (přesněji 11) do Vánoc zbývá, a tak máte ještě malinko času je vyzkoušet. A kdyby ne, tak není nikde dáno, že cukroví se smí jíst jen o Vánocích. :D Budeme potřebovat: 150 g pohankové mouky 50 g čirokové mouky 60 g kokosové ramy 3-4 lžíce medu (část můžete nahradit javorovým sirupem) 5 cm zázvoru 2 lžičky prášku do pečiva citronová kůra špetka skořice špetka kurkumy Postup: Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Poté přidáme ztuhlou ramu, med a nastrouhaný zázvor. Přidáme také koření (kurkumu a skořici) a nezapomeneme ani na nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v těsto. Pokud by se

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje