Přeskočit na hlavní obsah

Špenátový koláč


Špenát mám odjakživa moc ráda. A špenátový koláč? To je srdcovka! Tenhle koláč jsem poprvé pekla asi před rokem do soutěže, kde bylo za úkol použít ovesné vločky. V těstě se mi mouka z ovesných vloček osvědčila, ale protože je těsto z ovesné mouky hodně křehké, přidávám i trochu špaldové. Doma všem moc chutná, což dokazuje to, že pokaždé skoro zmizí, než ho stihnu vyfotit. Tenkrát do soutěže mi zbyl opravdu mini kousek, až jsem si říkala, jestli takovou fotku můžu vůbec publikovat. A tentokrát to nebylo o moc lepší. Na chvilku jsem odešla z kuchyně a zbyla sotva půlka :D a to se u nás doma moc často nestává. Nakonec jsem ho nějak nafotila a doufám, že pokud ho vyzkoušíte, bude vám chutnat.

Budeme potřebovat:

Na těsto:

200 g mouky z ovesných vloček
50 g špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva
70 ml olivového oleje
4 lžíce jogurtu řeckého typu
4-5 lžic vlažné vody
1/2 lžičky soli
1 lžička lahůdkového droždí

Na náplň:

350 g mraženého listového špenátu (čerstvého používám tak 250-300 g)
2 stroužky česneku
1 malá cibulka
150 g lučiny
50 ml mléka
2 vejce
100 g nivy
Sůl, pepř a lahůdkové droždí na dochucení

Postup:

Špaldovou mouku promícháme s ovesnou moukou, práškem do pečiva, solí a lahůdkovým droždím. Poté přidáme olej, jogurt a postupně přidáváme lžíce vody. Někdy jich ani nepřidám pět, záleží na konzistenci těsta. Nemělo by se lepit a mělo by jít vyválet. Takto připravené těsto necháme chvíli odpočinout v lednici. Mezitím připravíme náplň. Na pánvi osmažíme na jemno nakrájenou cibulku, k ní přidáme špenát a také prolisovaný česnek a podusíme. Poté stáhneme z plotny a necháme zchladnout. Těsto vyložíme do formy vystlané pečicím papírem a dáme na deset minut péct do trouby na 180 stupňů. Aby se příliš nenafouklo, propichuju ho vidličkou a při pečení ho zatížím fazolemi položenými na pečicím papíře.
Mezitím rozšleháme lučinu s vejci, přidáme mléko a nakonec i zchladlý špenát. Směs osolíme (se solí šetřete, protože niva je hodně slaná), opepříme, přidáme lahůdkové droždí a nakonec do směsi nadrobíme nivu. Těsto vytáhneme z trouby, nalijeme na něj náplň a pečeme dalších přibližně dvacet minut dozlatova.







Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem

Bezlepkové zázvorky

Konečně mám zase trochu času! Poslední týdny byly opravdu nabité, a tak jsem blog a celkově vaření docela zanedbávala. Dělala jsem totiž autoškolu, do toho jsme měli spoustu věcí ve škole a navíc je období Vánoc, takže spoustu vánočních koncertů. Teď už jsem na tom o něco lépe. Tyhle zázvorky jsem sice pekla už o víkendu a recept přidávám až teď. Každopádně ale ještě pár dní (přesněji 11) do Vánoc zbývá, a tak máte ještě malinko času je vyzkoušet. A kdyby ne, tak není nikde dáno, že cukroví se smí jíst jen o Vánocích. :D Budeme potřebovat: 150 g pohankové mouky 50 g čirokové mouky 60 g kokosové ramy 3-4 lžíce medu (část můžete nahradit javorovým sirupem) 5 cm zázvoru 2 lžičky prášku do pečiva citronová kůra špetka skořice špetka kurkumy Postup: Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Poté přidáme ztuhlou ramu, med a nastrouhaný zázvor. Přidáme také koření (kurkumu a skořici) a nezapomeneme ani na nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v těsto. Pokud by se

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje