Špenát mám odjakživa moc ráda. A špenátový koláč? To je srdcovka! Tenhle koláč jsem poprvé pekla asi před rokem do soutěže, kde bylo za úkol použít ovesné vločky. V těstě se mi mouka z ovesných vloček osvědčila, ale protože je těsto z ovesné mouky hodně křehké, přidávám i trochu špaldové. Doma všem moc chutná, což dokazuje to, že pokaždé skoro zmizí, než ho stihnu vyfotit. Tenkrát do soutěže mi zbyl opravdu mini kousek, až jsem si říkala, jestli takovou fotku můžu vůbec publikovat. A tentokrát to nebylo o moc lepší. Na chvilku jsem odešla z kuchyně a zbyla sotva půlka :D a to se u nás doma moc často nestává. Nakonec jsem ho nějak nafotila a doufám, že pokud ho vyzkoušíte, bude vám chutnat.
Budeme potřebovat:
Na těsto:
200 g mouky z ovesných vloček
50 g špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva
70 ml olivového oleje
4 lžíce jogurtu řeckého typu
4-5 lžic vlažné vody
1/2 lžičky soli
1 lžička lahůdkového droždí
Na náplň:
350 g mraženého listového špenátu (čerstvého používám tak 250-300 g)
2 stroužky česneku
1 malá cibulka
150 g lučiny
50 ml mléka
2 vejce
100 g nivy
Sůl, pepř a lahůdkové droždí na dochucení
Postup:
Špaldovou mouku promícháme s ovesnou moukou, práškem do pečiva, solí a lahůdkovým droždím. Poté přidáme olej, jogurt a postupně přidáváme lžíce vody. Někdy jich ani nepřidám pět, záleží na konzistenci těsta. Nemělo by se lepit a mělo by jít vyválet. Takto připravené těsto necháme chvíli odpočinout v lednici. Mezitím připravíme náplň. Na pánvi osmažíme na jemno nakrájenou cibulku, k ní přidáme špenát a také prolisovaný česnek a podusíme. Poté stáhneme z plotny a necháme zchladnout. Těsto vyložíme do formy vystlané pečicím papírem a dáme na deset minut péct do trouby na 180 stupňů. Aby se příliš nenafouklo, propichuju ho vidličkou a při pečení ho zatížím fazolemi položenými na pečicím papíře.
Mezitím rozšleháme lučinu s vejci, přidáme mléko a nakonec i zchladlý špenát. Směs osolíme (se solí šetřete, protože niva je hodně slaná), opepříme, přidáme lahůdkové droždí a nakonec do směsi nadrobíme nivu. Těsto vytáhneme z trouby, nalijeme na něj náplň a pečeme dalších přibližně dvacet minut dozlatova.
Komentáře
Okomentovat