Léto je v plném proudu, a tak je úplně ta nejlepší doba na pečení nejrůznějších koláčů ze sezónního ovoce. Já jsem dostala pár kilo domácích broskví a z části jsem upekla právě tento koláč s mandlovou drobenkou. Je to v podstatě jednoduchá věc, něco na způsob bublaniny, ale v tomto horkém počasí se příliš nedá experimentovat s krémy, protože se při takových teplotách okamžitě roztečou. Já tento typ koláče peču celkem často a není to jen o broskvích. Úplně nejradši ho mám s lesním ovocem, ale můžete použít třeba i třešně, švestky nebo jakékoli jiné ovoce, které právě dozrává. Tak doufám, že pokud ho vyzkoušíte, bude vám chutnat. :)
Budete potřebovat:
2 hrnky hladké špaldové mouky
1/2 hrnku (kokosového) cukru
3 vejce
1 hrnek rostlinného mléka
1 sáček prášku do pečiva
1 lžička kvalitního vanilkového aroma
800 g broskví
Na drobenku:
25 g másla
50 g (kokosového) cukru
100 g jemně mletých mandlí
1 lžička mleté skořice
Špaldová mouka
Postup:
Nejdříve si připravte broskve. Já jsem je vypeckovala a nakrájela na středně silné plátky.
Žloutky oddělte od bílků a spolu s cukrem a vanilkovou esencí je vyšlehejte do krémové konzistence. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a přidejte ji k vyšlehaným žloutkům s cukrem. Přidejte také mléko a vše vyšlehejte v těsto. Nakonec vyšlehejte bílky na pevný sníh a opatrně je přidejte k těstu.
Nyní si rozehřejte troubu na 180 stupňů.
Takto připravené těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Aby papír dobře držel, můžete plech lehce vymazat máslem. Na těsto rovnoměrně rozprostřete nakrájené broskve.
Na drobenku smíchejte máslo, mleté mandle, skořici a cukr a špičkami prstů ji prohněťte. Pokud bude málo sypká přidávejte opatrně po malých částech špaldovou mouku, dokud nevznikne požadovaná konzistence. Hotovou drobenku posypte na koláč a dejte péct do trouby přibližně na půl hodiny.








Komentáře
Okomentovat