Přeskočit na hlavní obsah

Koláč s broskvemi a mandlovou drobenkou



Léto je v plném proudu, a tak je úplně ta nejlepší doba na pečení nejrůznějších koláčů ze sezónního ovoce. Já jsem dostala pár kilo domácích broskví a z části jsem upekla právě tento koláč s mandlovou drobenkou. Je to v podstatě jednoduchá věc, něco na způsob bublaniny, ale v tomto horkém počasí se příliš nedá experimentovat s krémy, protože se při takových teplotách okamžitě roztečou. Já tento typ koláče peču celkem často a není to jen o broskvích. Úplně nejradši ho mám s lesním ovocem, ale můžete použít třeba i třešně, švestky nebo jakékoli jiné ovoce, které právě dozrává. Tak doufám, že pokud ho vyzkoušíte, bude vám chutnat. :)

Budete potřebovat:

2 hrnky hladké špaldové mouky
1/2 hrnku (kokosového) cukru
3 vejce
1 hrnek rostlinného mléka
1 sáček prášku do pečiva
1 lžička kvalitního vanilkového aroma
800 g broskví

Na drobenku:

25 g másla
50 g (kokosového) cukru
100 g jemně mletých mandlí
1 lžička mleté skořice
Špaldová mouka

Postup:

Nejdříve si připravte broskve. Já jsem je vypeckovala a nakrájela na středně silné plátky.
Žloutky oddělte od bílků a spolu s cukrem a vanilkovou esencí je vyšlehejte do krémové konzistence. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a přidejte ji k vyšlehaným žloutkům s cukrem. Přidejte také mléko a vše vyšlehejte v těsto. Nakonec vyšlehejte bílky na pevný sníh a opatrně je přidejte k těstu.
Nyní si rozehřejte troubu na 180 stupňů.
Takto připravené těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Aby papír dobře držel, můžete plech lehce vymazat máslem. Na těsto rovnoměrně rozprostřete nakrájené broskve.

Na drobenku smíchejte máslo, mleté mandle, skořici a cukr a špičkami prstů ji prohněťte. Pokud bude málo sypká přidávejte opatrně po malých částech špaldovou mouku, dokud nevznikne požadovaná konzistence. Hotovou drobenku posypte na koláč a dejte péct do trouby přibližně na půl hodiny.








Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem

Bezlepkové zázvorky

Konečně mám zase trochu času! Poslední týdny byly opravdu nabité, a tak jsem blog a celkově vaření docela zanedbávala. Dělala jsem totiž autoškolu, do toho jsme měli spoustu věcí ve škole a navíc je období Vánoc, takže spoustu vánočních koncertů. Teď už jsem na tom o něco lépe. Tyhle zázvorky jsem sice pekla už o víkendu a recept přidávám až teď. Každopádně ale ještě pár dní (přesněji 11) do Vánoc zbývá, a tak máte ještě malinko času je vyzkoušet. A kdyby ne, tak není nikde dáno, že cukroví se smí jíst jen o Vánocích. :D Budeme potřebovat: 150 g pohankové mouky 50 g čirokové mouky 60 g kokosové ramy 3-4 lžíce medu (část můžete nahradit javorovým sirupem) 5 cm zázvoru 2 lžičky prášku do pečiva citronová kůra špetka skořice špetka kurkumy Postup: Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Poté přidáme ztuhlou ramu, med a nastrouhaný zázvor. Přidáme také koření (kurkumu a skořici) a nezapomeneme ani na nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v těsto. Pokud by se

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje