Přeskočit na hlavní obsah

Lilkové závitky



Miluju italské cannelloni, a tak jsem se rozhodla vytvořit o něco zdravější variantu. Namísto těstovin jsem použila plátky lilku a i tak je to moc dobré jídlo. Příprava nezabere příliš času a dají se jíst i studené, takže jsou vhodné jako oběd do krabičky. Je to sice možná trochu letní jídlo, ale věřím, že i v tomto chladném počasí vám budou chutnat.

Na 2 porce budete potřebovat:

2 středně velké lilky
250 g ricotty
300 g mraženého listového špenátu
1 malá cibulka
olivový olej
1 žloutek
1/3 lžičky soli
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky sušeného česneku
snítka rozmarýnu
mletý pepř

1 plechovka krájených rajčat
2 stroužky česneku
1 snítka rozmarýnu

parmazán


Postup:

Lilky podélně nakrájíme na tenké plátky tak, aby šly po opečení dobře rolovat. Lehce je osolíme a kuchyňskou utěrkou z nich vysušíme přebytečnou vodu. Grilovací pánev potřeme olivovým olejem a opečeme na ní plátky lilku, na které poklademe snítku rozmarýnu, která dodá příjemnou vůni. Ogrilované lilky odložíme na talíř a pustíme se do přípravy náplně. Na pánvi osmahneme najemno nakrájenou cibulku a poté přidáme špenát, který dochutíme solí, pepřem a sušeným česnekem. Zchladlý špenát rozmícháme s ricottou, žloutkem a muškátovým oříškem. Směs dáme na chvíli do lednice.
Nyní si připravíme rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji krátce osmahneme plátky česneku a rozmarýn a poté přidáme krájená rajčata. Česneku stačí opravdu chvilinka, jinak zhořkně. Dochutíme solí a pepřem.
Plátky lilku naplníme směsí. Na jeden plátek dáme přibližně jednu polévkovou lžíci směsi a zarolujeme. Hotové závitky skládáme do zapékací nádoby vymazané olivovým olejem. Zalijeme rajčatovou omáčkou, posypeme parmazánem a pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut.













Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem...

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...