Přeskočit na hlavní obsah

Avokádové brownies


Nějakým nedopatřením se stalo, že se nám doma sešlo hned dvanáct avokád. Né že bych si nějak stěžovala, mít doma tolik avokád je pro mě sen, ale bylo potřeba vymyslet s nimi nějaké recepty. A tak jsem si vzpomněla na avokádové brownies, které jsem dělala naposledy někdy před rokem. No a recept na něj rozhodně nesmí chybět na mém blogu.
Avokáda jsem použila dvě, protože ty, co jsem měla doma, byly opravdu malinké, ale jinak stačí jedno. Ovesnou mouku připravuji úplně jednoduše a to tak, že ovesné vločky rozmixuji tyčovým mixérem. Jako ozvláštnění přidávám do těsta nasekaný rozmarýn, který brownies dodává příjemnou vůni i chuť. Tak to jsou snad všechny mé tipy a připomínky a jdeme na samotný recept.

Budeme potřebovat:

1 avokádo
(jak už jsem zmiňovala, použila jsem dvě malé a dohromady vážily kolem 180 g)
3/4 hrnku špaldové mouky
1/4 hrnku ovesné mouky
1/3 hrnku kakaa holandského typu
5 lžic třtinového cukru
1 prášek do pečiva (používám od Alnatury)
Špetka soli
100 g kvalitní čokolády (použila jsem 60%)
2 lžíce řepkového oleje
1 hrnek (rostlinného) mléka
Snítka rozmarýnu
Hrst kakaových bobů

Postup:

Obě mouky smícháme v míse a přidáme také kakao, kypřicí prášek, špetku soli a cukr.
Ve vodní lázni rozpustíme 80 g čokolády spolu s řepkovým olejem. Avokádo zbavíme slupky a rozmixujeme. Postupně k němu přidáváme lehce zchladlou čokoládu s olejem. Poté postupně přiléváme i mléko. Nakonec začneme přimíchávat sypkou část. Do vyšlehaného těsta přidáme zbytek čokolády, kterou nasekáme na menší kousky. Můžete přidat také nasekaný rozmarýn, který těsto krásně provoní. Hotové těsto vlijeme na menší plech vyložený pečicím papírem. Navrch nasypeme nadrcené kakaové boby. Brownies pečeme na 200 stupňů přibližně půl hodiny. Je dobré ho v průběhu pečení hlídat, někdy nevypadá, ale je už pečené.
Hotové brownies podáváme nejlépe s lesním ovocem.

Dobrou chuť!






Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem

Bezlepkové zázvorky

Konečně mám zase trochu času! Poslední týdny byly opravdu nabité, a tak jsem blog a celkově vaření docela zanedbávala. Dělala jsem totiž autoškolu, do toho jsme měli spoustu věcí ve škole a navíc je období Vánoc, takže spoustu vánočních koncertů. Teď už jsem na tom o něco lépe. Tyhle zázvorky jsem sice pekla už o víkendu a recept přidávám až teď. Každopádně ale ještě pár dní (přesněji 11) do Vánoc zbývá, a tak máte ještě malinko času je vyzkoušet. A kdyby ne, tak není nikde dáno, že cukroví se smí jíst jen o Vánocích. :D Budeme potřebovat: 150 g pohankové mouky 50 g čirokové mouky 60 g kokosové ramy 3-4 lžíce medu (část můžete nahradit javorovým sirupem) 5 cm zázvoru 2 lžičky prášku do pečiva citronová kůra špetka skořice špetka kurkumy Postup: Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Poté přidáme ztuhlou ramu, med a nastrouhaný zázvor. Přidáme také koření (kurkumu a skořici) a nezapomeneme ani na nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v těsto. Pokud by se

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje