Recept na dýňovou polévku už na mém blogu sice najdete, je to ale taková trochu exotická verze, a tak jsem se rozhodla to tady doplnit i o klasickou verzi. Do tohoto podzimního počasí je totiž dýňovka jako dělaná. Navíc její příprava nezabere moc času, za půl hodinky můžete mít na stole dokonalou večeři nebo i menší oběd.
Pokud ovšem máte polévku naplánovanou, doporučuji ji udělat den předem, když se uleží, je totiž ještě lepší. :)
Na 4 porce budete potřebovat:
400 g nakrájené dýně hokkaido
1 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 brambora
2 lžičky ghí
750 ml zeleninového vývaru
1 malá lžička himalájské soli
70 ml smetany 30%
muškátový oříšek
2 lžičky citronové šťávy
čerstvě mleté chilli/pepř
Postup:
Dýni hokkaido rozkrojte na dvě poloviny, vydlabejte a nakrájejte na menší kousky. Dále oloupejte a nakrájejte také bramboru, mrkev, cibuli a česnek. V kastrůlku rozehřejte dvě lžičky ghí a osmahněte na něm cibuli. Až cibulka zezlátne, přidejte na jemno nakrájený česnek a poté i dýni, bramboru a mrkev. Krátce vše opékejte a nakonec zalijte zeleninovým vývarem. Vařte přibližně patnáct minut do změknutí. Poté rozmixujte a zjemněte smetanou. Polévku dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem nebo chilli, citronovou šťávou a nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte zakápnuté olivovým olejem, nasekanou petrželkou a popřípadě i se lžičkou zakysané smetany.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat