Přeskočit na hlavní obsah

Cizrna na paprice



Cizrna na paprice. Tohle jídlo jsem chtěla vyzkoušet už hrozně dlouho. Všichni ho vychvalovali, a tak mě zajímalo, jak moc podobné to bude kuřeti na paprice. S tím vychvalováním to tedy rozhodně nepřehnali, protože je to prostě boží. Tak dlouho už jsem si nepochutnala. A odpověď na otázku, jestli se to dá srovnat s klasickým kuřetem na paprice, tak rozhodně dá. A možná je to i trochu lepší, minimálně z etických důvodů.

Na 2 (spíše menší) porce budete potřebovat:

100 g cizrny
1 menší cibuli
1,5 lžičky sladké mleté papriky
slunečnicový olej
sojovou (či jinou) smetanu - cca 3 lžičky
špetku majoránky
sůl, pepř

jako přílohu můžete zvolit pečivo, těstoviny nebo rýži, se kterou jsem to podávala já.

Postup:

Pokud doma nemáte cizrnu v plechovce, je potřeba si přípravu tohoto jídla naplánovat den předem, aby cizrna stihla nabobtnat. Já si cizrnu odvážila a zalila jsem ji vodou. Takto jsem ji nechala přes noc.
Další den jsem takhle připravenou cizrnu vařila asi 45 minut. Až budete cizrnu slévat, nevylévejte cizrnový vývar, ale schovejte si ho do hrníčku.
Cibuli jsem nakrájela na tenká půlkolečka a osmahla ji na slunečnicovém oleji. Poté jsem cibuli zasypala mletou paprikou a po chvilince (pozor, aby vám paprika nezhořkla) jsem ji zalila hrníčkem vývaru z cizrny a přisypala přibližně polovinu uvařené cizrny. Druhou část jsem rozmixovala s cca půl hrníčkem vývaru (bohužel už mi nezbyl z cizrny, takže se zeleninovým) najemno, abych s tím mohla omáčku zahustit. Vývaru dejte do mixéru raději méně, abyste to měli dostatečně husté. Přilít můžete vždycky. Rozmixovanou cizrnu jsem přidala do hrnce. Pak už jsem jen dochutila špetkou majoránky, solí, pepřem a přidala jsem asi 3 lžičky sojové smetany (pokud použijete klasickou, dejte určitě víc). Tak snad si pochutnáte stejně jako já. Dobrou chuť.



Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem...

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...