Všechny cukety, co jsme za léto sklidili ještě zdaleka nejsou zpracované, a tak přišel na řadu i cuketový perník. Neměla jsem doma svou oblíbenou špaldovou mouku, takže jsem použila grahamovou, ale i tak je perník dobrý. Nepostradatelnou součástí receptu je určitě marmeláda. Díky ní je perník ještě o level výš. Perník je díky cuketě hodně vláčný a určitě vás dostatečně zasytí.
budete potřebovat:
350 g nastrouhané cukety
250 g mouky (použila jsem 200 g grahamové a 50 g čirokové)
30 g kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička skořice
100 ml oleje
5 lžic agáve sirupu popř. medu
250 ml (rostlinného) mléka
1 lžička nastrouhaného zázvoru
špetka soli
nasekané ořechy (vlašské, lískové,...)
domácí marmeláda (borůvková, rybízová,...)
Postup:
Všechny suché ingredience jsem promíchala dohromady. Mouku i kakao jsem prosela přes síto. Poté jsem přidala olej, mléko, nastrouhaný čerstvý zázvor a sirup a vše smíchala dohromady. Nakonec jsem do těsta vmíchala nastrouhanou cuketu a nalila do vymazaného pekáčku. Navrch jsem ještě nasypala nasekané lískové oříšky. Perník jsem pekla na 180 stupňů přibližně 40 minut. Po vychladnutí jsem perník prokrojila a potřela marmeládou. Je křehčí, takže je lepší dělat to po částech.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat