Přeskočit na hlavní obsah

Žampionové rizoto s bazalkovým pestem



Miluju kombinaci žampionů a smetany. Tohle rizoto jsem dělala poprvé, ale moc mi chutnalo, takže jsem se rozhodla sepsat recept. Je to hotové za půl hodiny a navíc veganské. Tak snad vám bude chutnat stejně jako mně :).

P.S. Moje první fotky z nového foťáku :D

na 3-4 porce budete potřebovat:

250 g kulatozrnné rýže
1 cibule
slunečnicový olej
1 decku bílého vína (použila jsem ryzlink rýnský)
200 g žampionů (použila jsem krémové)
800 ml zeleninového vývaru
4 lžíce sojové smetany
drcený kmín
sůl, pepř
lahůdkové droždí
sušený česnek

na pesto:

velkou hrst lístků bazalky
olivový olej
1 lžička lahůdkového droždí
špetka soli


Postup:

Nejprve jsem si nakrájela cibuli, kterou jsem dala na rozpálenou pánev se slunečnicovým olejem. Hned potom jsem přidala i rýži a chvilku jsem vše smažila. Poté jsem to zalila deckou vína, přikryla jsem pánev pokličkou a počkala až se víno vypaří. Pak jsem rýži zalila vývarem tak, aby byla všechna zrníčka ponořená. Pokryla jsem to pokličkou a až byl vývar témeř vyvařený, přilila jsem další část. Mezitím jsem nakrájela žampiony. Ty jsem osmahla na slunečnicovém oleji asi 3 minutky na jiné pánvi. Nakonec jsem je trochu osolila a přidala drcený kmín. Poté, když byl vývar zase vypařený, přidala jsem žampiony a další část vývaru. Takto jsem pokračovala, dokud nebyla rýže krásně měkká. Pak už jsem jen přidala smetanu, lahůdkové droždí, 1/3 lžičky sušeného česneku, sůl a pepř.
Na bazalkové pesto jsem vzala lístky bazalky, které jsem dala do hmoždíře a zalila olivovým olejem. Přidala jsem lahůdkové droždí, sůl a vytvořila pesto, kterým jsem rizoto ozdobila.






Dobrou chuť :)


Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem

Bezlepkové zázvorky

Konečně mám zase trochu času! Poslední týdny byly opravdu nabité, a tak jsem blog a celkově vaření docela zanedbávala. Dělala jsem totiž autoškolu, do toho jsme měli spoustu věcí ve škole a navíc je období Vánoc, takže spoustu vánočních koncertů. Teď už jsem na tom o něco lépe. Tyhle zázvorky jsem sice pekla už o víkendu a recept přidávám až teď. Každopádně ale ještě pár dní (přesněji 11) do Vánoc zbývá, a tak máte ještě malinko času je vyzkoušet. A kdyby ne, tak není nikde dáno, že cukroví se smí jíst jen o Vánocích. :D Budeme potřebovat: 150 g pohankové mouky 50 g čirokové mouky 60 g kokosové ramy 3-4 lžíce medu (část můžete nahradit javorovým sirupem) 5 cm zázvoru 2 lžičky prášku do pečiva citronová kůra špetka skořice špetka kurkumy Postup: Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Poté přidáme ztuhlou ramu, med a nastrouhaný zázvor. Přidáme také koření (kurkumu a skořici) a nezapomeneme ani na nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v těsto. Pokud by se

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje