Miluju kombinaci žampionů a smetany. Tohle rizoto jsem dělala poprvé, ale moc mi chutnalo, takže jsem se rozhodla sepsat recept. Je to hotové za půl hodiny a navíc veganské. Tak snad vám bude chutnat stejně jako mně :).
P.S. Moje první fotky z nového foťáku :D
na 3-4 porce budete potřebovat:
250 g kulatozrnné rýže
1 cibule
slunečnicový olej
1 decku bílého vína (použila jsem ryzlink rýnský)
200 g žampionů (použila jsem krémové)
800 ml zeleninového vývaru
4 lžíce sojové smetany
drcený kmín
sůl, pepř
lahůdkové droždí
sušený česnek
na pesto:
velkou hrst lístků bazalky
olivový olej
1 lžička lahůdkového droždí
špetka soli
Postup:
Nejprve jsem si nakrájela cibuli, kterou jsem dala na rozpálenou pánev se slunečnicovým olejem. Hned potom jsem přidala i rýži a chvilku jsem vše smažila. Poté jsem to zalila deckou vína, přikryla jsem pánev pokličkou a počkala až se víno vypaří. Pak jsem rýži zalila vývarem tak, aby byla všechna zrníčka ponořená. Pokryla jsem to pokličkou a až byl vývar témeř vyvařený, přilila jsem další část. Mezitím jsem nakrájela žampiony. Ty jsem osmahla na slunečnicovém oleji asi 3 minutky na jiné pánvi. Nakonec jsem je trochu osolila a přidala drcený kmín. Poté, když byl vývar zase vypařený, přidala jsem žampiony a další část vývaru. Takto jsem pokračovala, dokud nebyla rýže krásně měkká. Pak už jsem jen přidala smetanu, lahůdkové droždí, 1/3 lžičky sušeného česneku, sůl a pepř.
Na bazalkové pesto jsem vzala lístky bazalky, které jsem dala do hmoždíře a zalila olivovým olejem. Přidala jsem lahůdkové droždí, sůl a vytvořila pesto, kterým jsem rizoto ozdobila.
Dobrou chuť :)
Komentáře
Okomentovat