Přeskočit na hlavní obsah

Rybízový koláč se sněhem




Taky máte nějakou buchtu, po které byste se mohli utlouct? U mě je to právě rybízový koláč se sněhem. No a tak jsem se rozhodla, že ho zkusím přetvořit do trochu zdravější varianty. 
Poprvé jsem taky pekla se špaldovou moukou z lidlu a musím tedy říct, že je vážně skvělá. Téměř nejde poznat, že by koláč nebyl z obyčejné bílé. 
Tento koláč se dělá nejčastěji z červeného rybízu, my jsme ale doma měli bílý, tak jsem použila ten. Výborný je ale i z černého rybízu. Ikdyž ho moc lidí nemusí, věřím, že ve spojení se sladkým těstem a nadýchaným sněhem vám bude v koláči chutnat. :)

Budete potřebovat:
  • 2 hrnky špaldové hladké mouky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru (vychází to asi na 4-5 lžící)
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 kypřícího prášku ( já použila ještě trochu sody)
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky
  • 3/4 hrnku mléka
náplň:
  • 300 g očištěného rybízu
  • 4 bílky
  • 1/2 hrnku cukru (my už jsme bohužel neměli třtinový, ale snad se vám sníh povede vyšlehat i s ním)
  • kokos (toho dejte podle toho, jak moc ho máte rádi. Já doporučuji tak 4-5 lžic)


Těsto jsem připravila tak, že jsem vyšlehala žloutky s cukrem, postupně jsem přidávala olej a poté vždy část mouky s kypřícím práškem a část mléka, dokud nevzniklo hustší těsto. To jsem nalila na plech vystlaný pečícím papírem.
Poté jsem začala šlehat bílky. Mně se osvědčilo hned na začátku pustit šlehač na nejvyšší výkon, tak mám sníh vždy krásně pevný. Cukr jsem do bílků přisypávala opatrně, po lžících. Kokos jsem opatrně přidala až do vyšlehaných bílků. Takto připravený sníh jsem navrstvila na těsto, které jsem posypala rybízem.
Koláč jsem pekla na 150 °C přibližně 45 minut, ale chce to hlídat, každá trouba je jiná. :)





Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem

Bezlepkové zázvorky

Konečně mám zase trochu času! Poslední týdny byly opravdu nabité, a tak jsem blog a celkově vaření docela zanedbávala. Dělala jsem totiž autoškolu, do toho jsme měli spoustu věcí ve škole a navíc je období Vánoc, takže spoustu vánočních koncertů. Teď už jsem na tom o něco lépe. Tyhle zázvorky jsem sice pekla už o víkendu a recept přidávám až teď. Každopádně ale ještě pár dní (přesněji 11) do Vánoc zbývá, a tak máte ještě malinko času je vyzkoušet. A kdyby ne, tak není nikde dáno, že cukroví se smí jíst jen o Vánocích. :D Budeme potřebovat: 150 g pohankové mouky 50 g čirokové mouky 60 g kokosové ramy 3-4 lžíce medu (část můžete nahradit javorovým sirupem) 5 cm zázvoru 2 lžičky prášku do pečiva citronová kůra špetka skořice špetka kurkumy Postup: Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Poté přidáme ztuhlou ramu, med a nastrouhaný zázvor. Přidáme také koření (kurkumu a skořici) a nezapomeneme ani na nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v těsto. Pokud by se

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje