Taky máte nějakou buchtu, po které byste se mohli utlouct? U mě je to právě rybízový koláč se sněhem. No a tak jsem se rozhodla, že ho zkusím přetvořit do trochu zdravější varianty.
Poprvé jsem taky pekla se špaldovou moukou z lidlu a musím tedy říct, že je vážně skvělá. Téměř nejde poznat, že by koláč nebyl z obyčejné bílé.
Tento koláč se dělá nejčastěji z červeného rybízu, my jsme ale doma měli bílý, tak jsem použila ten. Výborný je ale i z černého rybízu. Ikdyž ho moc lidí nemusí, věřím, že ve spojení se sladkým těstem a nadýchaným sněhem vám bude v koláči chutnat. :)
- 2 hrnky špaldové hladké mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru (vychází to asi na 4-5 lžící)
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 kypřícího prášku ( já použila ještě trochu sody)
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 3/4 hrnku mléka
- 300 g očištěného rybízu
- 4 bílky
- 1/2 hrnku cukru (my už jsme bohužel neměli třtinový, ale snad se vám sníh povede vyšlehat i s ním)
- kokos (toho dejte podle toho, jak moc ho máte rádi. Já doporučuji tak 4-5 lžic)
Těsto jsem připravila tak, že jsem vyšlehala žloutky s cukrem, postupně jsem přidávala olej a poté vždy část mouky s kypřícím práškem a část mléka, dokud nevzniklo hustší těsto. To jsem nalila na plech vystlaný pečícím papírem.
Poté jsem začala šlehat bílky. Mně se osvědčilo hned na začátku pustit šlehač na nejvyšší výkon, tak mám sníh vždy krásně pevný. Cukr jsem do bílků přisypávala opatrně, po lžících. Kokos jsem opatrně přidala až do vyšlehaných bílků. Takto připravený sníh jsem navrstvila na těsto, které jsem posypala rybízem.
Koláč jsem pekla na 150 °C přibližně 45 minut, ale chce to hlídat, každá trouba je jiná. :)
Komentáře
Okomentovat