Polovina srpna se blíží a vsadím se, že v každé druhé lednici či spíži leží několik cuket, které čekají na své využití. I u nás jich pár je, a proto jsem udělala tohle cuketové kari.
Je to velmi jednoduché jídlo. Měla jsem ho hotové během čtvrt hodinky a to se dnes, při malování mého pokoje, velmi hodilo. :)
Já jsem měla už delší dobu doma koření Tandoori masala ze Sapy, které jsem zakoupila u nějakého Inda (teda myslím, že to byl Ind, ale Vietnamec to určitě nebyl :D). Koření je tedy určeno spíš na maso, ale skvěle chutná i ve spojení s kokosovým mlékem a cuketou.
Určitě neuděláte chybu, když přidáte i další zeleninu jako třeba mrkev nebo hrášek, já ale pro tentokrát zůstala jen u cukety.
na 3-4 porce budete potřebovat:
- přibližně 700 g cukety
- 1 cibule
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička koření Tandoori masala, popř. 1 lžička kari a doporučuji přidat trochu chilli, mletého koriandru, sušeného česneku a mletého zázvoru, které obsahovala má curry směs koření.
- 1/2 lžička mleté sladké papriky
- 5 lžic kokosového mléka (dávala jsem ve ztuhlém stavu, pokud ho máte tekuté, dejte asi trochu víc)
- hrst arašídů
- slunečnicový olej
- cca 1/2 lžičky soli
- pár kapek limetkové šťávy
Postup:
Na rozpálené pánvi se slunečnicovým olejem jsem asi minutku smažila na půlkolečka nakrájenou cibuli. Poté jsem přidala cuketu pokrájenou na větší kousky. Asi po třech minutkách jsem zeleninu zasypala curry kořením a zalila vývarem. Ani ne po pěti minutách jsem směs zjemnila kokosovým mlékem a přidala jsem ještě trochu mleté papriky kvůli barvě, protože taťka nerad, když je omáčka příliš bílá :D.
Poté jsem jen směs dosolila, dochutila trochou limetkové šťávy a přidala hrst arašídů. Cuketové kari jsem podávala s pita chlebem, ale stejně tak vám bude chutnat třeba s rýží. A kdybyste náhodou měli doma koriandr určitě si s ním kari posypte. Já jsem si bohužel tentokrát musela vystačit s arašídy a listem petržele.
Komentáře
Okomentovat