Já tak miluju léto, že se nemůžu smířit s tím, že už zase pomalu končí. Není nad to vyjít na zahrádku a natrhat si čerstvá rajčata, okurky, dýně a nebo třeba řepu. Ta už se mi tu celkem nahromadila, a tak je na čase s ní nějak zatočit. Chtěla jsem něco slaného, lehkého, zkrátka vhodného pro dnešní krásný letní den. No a tím jsou právě těstoviny. Miluju je v kombinaci snad se vším, proto jsem to riskla a zkusila je udělat i s omáčkou z řepy. No a musím říct, že to bylo snad ještě lepší, než jsem čekala. Navíc to bylo velmi jednoduché na přípravu, takže ideální kombinace.
Na 2-3 porce budete potřebovat:
1 červenou řepu (cca 250 g)
1 šalotku
2 stroužky česneku
1/2 lžičky sladké mleté papriky
špetku sušeného česneku
citronovou šťávu
2-3 lžíce rostlinné smetany (sojové)
sůl, pepř
olivový olej
kukuřičné penne nebo jiný druh těstovin
na podávání:
nasekané kešu oříšky
lahůdkové droždí
bazalku
Postup:
Nejdříve jsem řepu oloupala a nakrájela na menší kousky. Dala jsem ji do kastrůlku a zalila vodou. Řepu jsem vařila přibližně půl hodiny, dokud nebyla dostatečně měkká.
Poté jsem řepu slila, ale vývar jsem si ponechala pro další použití. Kastrůlek jsem vrátila zpět na plotnu. Nalila jsem do něj trochu olivového oleje a osmažila na něm nakrájenou šalotku a česnek. Po chvilce jsem to zasypala mletou paprikou a přidala jsem uvařenou řepu. Lehce jsem řepu osolila, opepřila a zalila trochou řepového vývaru. Pak jsem to rozmixovala na jemné pyré. Vývar jsem přilívala postupně, abych měla pod kontrolou konzistenci. Nakonec jsem pyré zjemnila sojovou smetanou, ochutila špetkou sušeného česneku a přidávala jsem citronovou šťávu a sůl, dokud jsem nebyla s chutí spokojená.
Těstoviny jsem uvařila podle návodu. U kukuřičných těstovin většinou dělám to, že je po slití ještě trochu propláchnu vodou a přidám do nich malinko olivového oleje. Zbavím se tak přebytečného škrobu a těstoviny se nelepí. Takto připravené těstoviny jsem promíchala s řepovou omáčkou a posypala směsí z nasekaných kešu oříšků, špetky soli a lahůdkového droždí. Navrch jsem přidala pár lístků bazalky, která se k tomu skvěle hodí.
Dorou chuť!
Komentáře
Okomentovat