Přeskočit na hlavní obsah

Penne s omáčkou z červené řepy



Já tak miluju léto, že se nemůžu smířit s tím, že už zase pomalu končí. Není nad to vyjít na zahrádku a natrhat si čerstvá rajčata, okurky, dýně a nebo třeba řepu. Ta už se mi tu celkem nahromadila, a tak je na čase s ní nějak zatočit. Chtěla jsem něco slaného, lehkého, zkrátka vhodného pro dnešní krásný letní den. No a tím jsou právě těstoviny. Miluju je v kombinaci snad se vším, proto jsem to riskla a zkusila je udělat i s omáčkou z řepy. No a musím říct, že to bylo snad ještě lepší, než jsem čekala. Navíc to bylo velmi jednoduché na přípravu, takže ideální kombinace.

Na 2-3 porce budete potřebovat:

1 červenou řepu (cca 250 g)
1 šalotku
2 stroužky česneku
1/2 lžičky sladké mleté papriky
špetku sušeného česneku
citronovou šťávu
2-3 lžíce rostlinné smetany (sojové)
sůl, pepř
olivový olej
kukuřičné penne nebo jiný druh těstovin

na podávání:

nasekané kešu oříšky
lahůdkové droždí
bazalku

Postup:

Nejdříve jsem řepu oloupala a nakrájela na menší kousky. Dala jsem ji do kastrůlku a zalila vodou. Řepu jsem vařila přibližně půl hodiny, dokud nebyla dostatečně měkká.
Poté jsem řepu slila, ale vývar jsem si ponechala pro další použití. Kastrůlek jsem vrátila zpět na plotnu. Nalila jsem do něj trochu olivového oleje a osmažila na něm nakrájenou šalotku a česnek. Po  chvilce jsem to zasypala mletou paprikou a přidala jsem uvařenou řepu. Lehce jsem řepu osolila, opepřila a zalila trochou řepového vývaru. Pak jsem to rozmixovala na jemné pyré. Vývar jsem přilívala postupně, abych měla pod kontrolou konzistenci. Nakonec jsem pyré zjemnila sojovou smetanou, ochutila špetkou sušeného česneku a přidávala jsem citronovou šťávu a sůl, dokud jsem nebyla s chutí spokojená.
Těstoviny jsem uvařila podle návodu. U kukuřičných těstovin většinou dělám to, že je po slití ještě trochu propláchnu vodou a přidám do nich malinko olivového oleje. Zbavím se tak přebytečného škrobu a těstoviny se nelepí. Takto připravené těstoviny jsem promíchala s řepovou omáčkou a posypala směsí z nasekaných kešu oříšků, špetky soli a lahůdkového droždí. Navrch jsem přidala pár lístků bazalky, která se k tomu skvěle hodí.

Dorou chuť!










Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem...

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...