Co se týče druhu dýně, dospěla jsem k názoru, že nejlepší polévka je z hokkaida. Takže používám nejčastěji tu. A hlavně se nemusí loupat. :D
Budeme potřebovat:
1 dýni hokkaido (cca 1,2 kg)
2 střední brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
0,75 l - 1 l zeleninového vývaru
200 ml kokosového mléka
cca 3 lžičky soli
2 lžičky kurkumy
cca 3 cm zázvoru
špetka chilli
cca 2 lžíce limetové šťávy
1/3 lžičky garam masaly
na dozdobení:
koriandr
paprička
paprička
Postup:
Začneme tak, že si nakrájíme cibuli a česnek. Na oleji osmahneme cibuli a ke konci přidáme i česnek. Zasypeme kurkumou, chilli a garam masalou, necháme koření rozvonět a poté přidáme nakrájenou dýni, brambory a zalijeme zeleninovým vývarem. Já jsem ho měla litr, ale nakonec jsem použila jen tři čtvrtiny. Lepší je ho použít méně a postupně přilévat. Takto dusíme cca 15 minut, dokud není zelenina měkká. Poté důkladně rozmixujeme a přilijeme kokosové mléko.
Zázvor nastrouháme na jemno a přidáme do polévky. Dochutíme podle chuti solí, limetovou šťávou a můžeme podávat. Polévku podávám s koriandrem a popřípadě s trochou nakrájené chilli papričky.
Komentáře
Okomentovat