Přeskočit na hlavní obsah

Podzimní salát s dýní



Zatímco cuketová sezóna už je pomalu pryč, dýňová je v plném proudu. Po dýňových polévkách, pyré, muffinech, sirupech a nevím po čem všem ještě, se určitě rádi přesunete k výbornému čočkovému podzimnímu salátu s kořeněnou dýní. Tenhle recept vznikl tedy naprosto improvizovaně. Protože už se mi nechtěla vařit zmíněná dýňová polévka a mamka zrovna vařila čočku, rozhodla jsem se tyhle dvě ingredience spojit a udělat si z nich sytý podzimní salát. No a chuť pro mě byla více než překvapující. Myslím, že tenhle podzim jsem ho nejedla naposledy. :)

Na 1 porci budete potřebovat:

cca 200 g dýně
150 g uvařené čočky (můžete použít v podstatě jakýkoli druh, jen bych příliš nedoporučovala červenou. Já použila klasickou, protože byla zrovna po ruce, ale hodila by se mi k tomu třeba beluga)
1 mrkev
trochu pórku
hrst petrželky
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1/4 lžičky soli
pepř
3 lístky šalvěje
špetka koření garam masala
hrst vlašských ořechů

Postup:

Nejprve jsem uvařila čočku. Stačí ji uvařit na skus, přece jenom ji používáme do salátu. Uvařenou čočku jsem propláchla studenou vodou a dala do salátové mísy. Přidala jsem nakrájenou mrkev na tenké nudličky a také pórek a nasekanou petrželku. Dochutila jsem lžící olivového oleje, citronové šťávy a 1/4 lžičky soli.
Dýně se do tohoto salátu hodí pečená, ale pokud se vám nechce čekat tak jako mně, mám pro vás alternativní řešení. :D. Dýni asi 5 minut povařte ve vroucí osolené vodě a poté ji opečte na pánvi na trošce oleje. Po chvilce přidejte nasekané lístky šalvěje a koření garam masala. Můžete ještě trochu dosolit a opepřit.
Takto připravenou dýni jsem přidala na připravený čočkový salát a posypala hrstí vlašských ořechů. A skvělá večeře byla na stole. :)

Dobrou chuť!





Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem...

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...