Zatímco cuketová sezóna už je pomalu pryč, dýňová je v plném proudu. Po dýňových polévkách, pyré, muffinech, sirupech a nevím po čem všem ještě, se určitě rádi přesunete k výbornému čočkovému podzimnímu salátu s kořeněnou dýní. Tenhle recept vznikl tedy naprosto improvizovaně. Protože už se mi nechtěla vařit zmíněná dýňová polévka a mamka zrovna vařila čočku, rozhodla jsem se tyhle dvě ingredience spojit a udělat si z nich sytý podzimní salát. No a chuť pro mě byla více než překvapující. Myslím, že tenhle podzim jsem ho nejedla naposledy. :)
Na 1 porci budete potřebovat:
cca 200 g dýně
150 g uvařené čočky (můžete použít v podstatě jakýkoli druh, jen bych příliš nedoporučovala červenou. Já použila klasickou, protože byla zrovna po ruce, ale hodila by se mi k tomu třeba beluga)
1 mrkev
trochu pórku
hrst petrželky
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1/4 lžičky soli
pepř
3 lístky šalvěje
špetka koření garam masala
hrst vlašských ořechů
Postup:
Nejprve jsem uvařila čočku. Stačí ji uvařit na skus, přece jenom ji používáme do salátu. Uvařenou čočku jsem propláchla studenou vodou a dala do salátové mísy. Přidala jsem nakrájenou mrkev na tenké nudličky a také pórek a nasekanou petrželku. Dochutila jsem lžící olivového oleje, citronové šťávy a 1/4 lžičky soli.
Dýně se do tohoto salátu hodí pečená, ale pokud se vám nechce čekat tak jako mně, mám pro vás alternativní řešení. :D. Dýni asi 5 minut povařte ve vroucí osolené vodě a poté ji opečte na pánvi na trošce oleje. Po chvilce přidejte nasekané lístky šalvěje a koření garam masala. Můžete ještě trochu dosolit a opepřit.
Takto připravenou dýni jsem přidala na připravený čočkový salát a posypala hrstí vlašských ořechů. A skvělá večeře byla na stole. :)
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat