Přeskočit na hlavní obsah

Lemon curd poháry



Já prostě miluju cokoli citronového. Lemon curd je už pár dní v naší lednici, a tak bylo na čase s ním něco vymyslet. Krásně zralé avokádo a kokosové mléko ve mně vzbudilo nápad udělat takové lemon curd veganské pohárky. A je to prostě boží! Mňam! Pokud máte rádi citronové dezerty tak jako já, určitě to musíte vyzkoušet. :D

Na 3-4 pohárky budete potřebovat:

1 zralé avokádo
3 lžíce lemon curd (koupila jsem ho v lidlu)
3 lžíce tuhé části kokosového mléka
2-3 lžíce citronové šťávy
trocha citronové/limetové kůry
javorový sirup na případné doslazení
nadrcené piškoty nebo sušenky
kokosovou ramu
kokos

Postup:

Nejdříve ze všeho jsem nadrtila piškoty. Sušenky by byly o malinko lepší, ale bohužel zrovna žádné vhodné doma nebyly. Piškotovou drť jsem poté nasypala na dno pohárků a zalila jsem ji pár lžičkami rozpuštěné kokosové ramy. Pokud chcete mít pohárky ještě o něco lahodnější, můžete, stejně jako já, dát na piškoty lžičku marmelády. Já použila fíkovo-pomerančovou.
Krém jsem vytvořila tak, že jsem vydlabala avokádo a dala ho do mísy na šlehání. K němu jsem přidala kokosové mléko, lemon curd, citronovou šťávu, kůru a malinko javorového sirupu a vše jsem vyšlehala do hladké pěny. Tento krém jsem navrstvila do pohárků na piškotový základ a vršek jsem posypala kokosem.
Pohárky jsem dala do lednice, aby ještě trochu ztuhly a dobrota byla na světě.







Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem...

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje...

Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Jablečný štrúdl je taková klasika. Je to třeba něco jako svíčková. Každá hospodyňka má svůj "vymazlený" recept. Někdo přidává rozinky, někdo kokos, někdo těsto posypává strouhankou a jiný si zase nedokáže představit štrúdl bez pořádné dávky ořechů. Já mám na tom tu rozmanitost ráda. I já už jsem totiž našla ten Svůj recept. A to bych to nebyla já, aby se nejednalo o nějakou zdravější verzi. Na pečení úplně nejraději používám špaldovou mouku. Ze všech, co jsem zatím vyzkoušela, se mi s ní pracuje nejlépe. A náplň? Tak tu jsem taky trošku pozměnila. Často se mi stávalo, že byl na mě štrúdl málo vláčný. Jablka se mi vždycky vysušila a zkrátka to nebylo ono. Pak mě ale napadlo jablka rozvařit s pudinkem, jako jsem to dělala na jablečný koláč, který jsem pekla v dětství. No a povedlo se! Po několika nevydařených pokusech konečně vzniklo něco, s čím jsem spokojená. Doufám, že pokud recept vyzkoušíte, bude vám chutnat stejně jako mně. Budete potřebovat: Na těsto: ...