Přeskočit na hlavní obsah

Pečená zelenina



Podzim už opravdu klepe na dveře a to si žádá zařadit na jídelníček mé nejoblíbenější podzimní jídlo. Pečenou zeleninu. Mohla bych ji, ještě s dýňovou polévkou, jíst pořád. Dnes byla navíc s domácí tofunézou a bylo to tak moc dobrý, až mi bylo vážně líto, že jsem to snědla tak rychle. :D

Budete potřebovat:

5 menších brambor
1/2 menší dýně
1 menší cuketu
1 mrkev
3 stroužky česneku
Pár lístků šalvěje
Snítku rozmarýnu
Drcený kmín
Olivový olej
Řepkový olej
Sůl, pepř

Na tofunézu:

200 g tofu natural
2 lžíce oleje
1 hrnek vody
lák z okurek
citronovou šťávu
1 lžíci hořčice
Špetku soli

Postup:

Brambory jsem nakrájela na cca centimetrové plátky a ponechala je i se slupkou. Aby se veškeré bylinky a koření dostalo na každý plátek, promíchávám zeleninu v uzavíratelné misce. Brambory jsem tedy dala do misky, přidala jsem lžičku drceného kmínu, sůl, pepř a řepkový olej, uzavřela jsem krabičku víkem a pořádně protřepala. Brambory jsem vyskládala na plech vyložený alobalem. Můžete použít i pečicí papír, ale mně to pečené na alobalu chutná trochu víc. Poté jsem do misky dala na kostky nakrájenou dýni, posypala jí nasekanou šalvějí, solí, pepřem a olivovým olejem a opět pořádně protřepala. Dýni jsem vyskládala na plech. Poté přišla na řadu mrkev a cuketa. Nakrájela jsem je na kolečka a přidala k nim olivový olej sůl, pepř a rozmarýn. Opět jsem je protřepala v misce a přidala na plech. Nakonec jsem vzala 3 stroužky česneku, které jsem i se slupkou rozmáčkla čepelí nože a přidala k zelenině. Zeleninu jsem pekla na nejvyšší stupeň na horkovzduch cca 25 minut.

Na tofunézu jsem rozmixovala tofu, sůl, olej, vodu a citron. šťávu. Poté jsem přilévala lák z okurek, dokud jsem nebyla spokojená s chutí a konzistencí.

Dobrou chuť!







Komentáře

Author

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kokosová panna cotta s jahodami

Veganskou panna cottu jsem chtěla vyzkoušet už vážně dlouho! No a vzhledem k tomu, že jsem měla spoustu čerstvých domácích jahod a nechtělo se mi něco péct, přišla na řadu právě panna cotta. Ještě než vám ale představím celý recept, musím vám napsat příběh jahod, ze kterých jsem ji dělala. Babička totiž odjela na chalupu, a tak jsem kromě zalévání kytek dostala za úkol otrhat všechny jahody, co jí rostou na záhonku. No nezní to nijak složitě a zvládla jsem to celkem rychle, ale to bych to nebyla já, aby se něco nezvrtlo. Poté, co jsem sesbírala všechny jahody a dala je do krabičky, jsem rychle zamkla byt a pospíchala domů. Jako vždycky jsem měla kabelku a ještě další triliardu tašek, dvoje klíče v jedné ruce a v druhé ruce krabičku s jahodami. Takže když jsem přišla k autu, nenapadlo mě nic lepšího, než si jahody odložit na střechu, abych zvládla odemknout. No asi už je vám jasné, co následovalo! Na jahody jsem samozřejmě zapomněla, nastartovala jsem a v klidu odjela. Projela jsem

Bezlepkové zázvorky

Konečně mám zase trochu času! Poslední týdny byly opravdu nabité, a tak jsem blog a celkově vaření docela zanedbávala. Dělala jsem totiž autoškolu, do toho jsme měli spoustu věcí ve škole a navíc je období Vánoc, takže spoustu vánočních koncertů. Teď už jsem na tom o něco lépe. Tyhle zázvorky jsem sice pekla už o víkendu a recept přidávám až teď. Každopádně ale ještě pár dní (přesněji 11) do Vánoc zbývá, a tak máte ještě malinko času je vyzkoušet. A kdyby ne, tak není nikde dáno, že cukroví se smí jíst jen o Vánocích. :D Budeme potřebovat: 150 g pohankové mouky 50 g čirokové mouky 60 g kokosové ramy 3-4 lžíce medu (část můžete nahradit javorovým sirupem) 5 cm zázvoru 2 lžičky prášku do pečiva citronová kůra špetka skořice špetka kurkumy Postup: Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Poté přidáme ztuhlou ramu, med a nastrouhaný zázvor. Přidáme také koření (kurkumu a skořici) a nezapomeneme ani na nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v těsto. Pokud by se

Veganský krtkův dort

Konečně se naskytla příležitost znovu upéct krtkův dort, nafotit ho a nahrát recept na blog. Krtkův dort zbožňuju už odmalička a žádná moje dětská oslava se bez něj neobešla. Pak jsem na něj ale na nějaký čas úplně zapomněla a až když jsem dostala nápad na jeho veganskou verzi, jsem si zase uvědomila, jak vynikající dezert to je. Zatím pokaždé když jsem ho pekla, sklidil úspěch i přesto, že je těsto ze špaldové mouky a krém z kokosového mléka. Dokud jsem to neřekla, nikdo to nepoznal. Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a snad vám zachutná stejně tak jako mně. Budete potřebovat: Na korpus: 240 g hladké špaldové mouky 2-3 lžičky prášku do pečiva 20 g kvalitního kakaa 6 lžic třtinového cukru špetku soli 70 ml rostlinného oleje 300 ml rostlinného mléka Na krém: 1 banán 1 plechovka kokosového mléka (pouze ztuhlou část - je třebat ho nechat ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici) 20 g hořké čokolády 2-3 banány Postup: Nejdříve si připravíme korpus. Mouku proseje